Budete potřebovat:
- 200ml vodky (někdy používám i hnědý rum)
- 20g kávových zrnek
- Lahvička o objemu 250ml
- Mixér
- Jemné síto nebo plátýnko
PŘÍPRAVA
Vodku a kávová zrna dejte do mixéru. Mixujte 3-5 minut, až budou zrnka rozmixovaná na prášek.
Nyní extrakt přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. V extraktu nesmí zůstat namletá káva, proto ho přeceďte klidně i vícekrát.
Hotový extrakt přelijte do čisté suché lahvičky a uzavřete.
Použití: na 500g surovin/ těsta přidejte 1-2 lžičky kávového extraktu.
U náplní, krémů, nápojů a polev začněte přidáním menšího množstvím a po ochutnání přidejte více než dosáhnete požadované chuti. Nebo se držte množství uvedeného v receptu.
Skladování: ideální teplota na skladování je okolo 22 stupňů.
Trvanlivost: 1 rok (po delší době se sice nezkazí, ale začne ztrácet chuť)