Na Vánoce máme všichni co dělat – uklidit byt, sehnat stromeček, nakoupit dárky…takže se opravdu nenudíme. Do toho všeho ještě upéct vánoční cukroví. Tedy samozřejmě ho můžete koupit, ale to není ono.

S Jardou jsme to s prací vychytali oba tak, že máme zrovna v  prosinci nejvíce práce. Proto jsem vymyslela několik rychlých receptů pro případ, že bych cukroví nestíhala napéct. Jsou to rychlovky, hotové za chvilku a přesto vynikající.

Nechce se vám péct nebo to nestíháte? Vyzkoušejte tyhle rychlé linecké čtverečky. Během chvilky máte celý plech vynikajícího cukroví. Dělala jsem šátečky plněné džemem, ale dají se udělat i s nutellou, tvarohem, čokoládou, povidly nebo jinou náplní.

Pojďme se tedy podívat, jak na to.

 

Suroviny:

  • 1 balíček listového těsta
  • Jahodový nebo jiný džem jako náplň (nebo nutellu, kostky čokolády, povidla…)

+

  • Hladká mouka na podsypání
  • Velký plech
  • Pečící papír nebo podložka na pečení

 

Chcete si práci ještě více urychlit?

Kupte listové těsto vyválené na pečícím papíru. Nemusíte čekat, až těsto rozmrzne, a dokonce ho ani vyválet. Jen ho nakrájíte, naplníte a šup s tím do trouby😊

Já většinou používám těsto mražené a den předem ho nechám v lednici rozmrznout. Když doma topíte, stačí ho i dát někam, kde je teplo (na topení ale ne) a jde to docela rychle.

 

Postup:

  1. Těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál. Moukou opravdu nešetřete, aby vám šly šátečky po naplnění sundat z válu. V mém balení listového těsta byly 3 těsta na sobě, tak jsem je rozdělila a vyválela postupně.
  2. Těsto vyválejte na pár mm vysoké těsto. Tenké ho úplně nedělejte, špatně by se to přenášelo a stálo by vás to více práce. Raději udělejte těsto o něco vyšší, to vám čas ušetří.
  3. Nožem těsto ořízněte, aby mělo rovné strany. Na šátečky by měly být všechny strany stejné a rovné.
  4. Čtverečky jsem dělala 5x5cm. Jdou udělat i velké, ale podle mě by cukroví mělo být drobné, tak akorát do pusy. Zbytek těsta dejte k sobě a až tohle naplníte, znovu propracujte a vyválejte.
  5. Do každého čtverečku dejte ½ lžičky jahodového džemu. Pro jistotu můžete džem smíchat se lžičkou nebo dvěma vanilkového pudingu, aby nevytékal ven, i když by to neměl být problém ani tak. Místo džemu lze použít i nutellu, povidla nebo jinou náplň. Nebo jen zabalte kousek mléčné či hořké čokolády.
  6. Spojte protichůdné kraje a pak opakujte se zbylými dvěma. Tím ze čtverce vytvoříte šáteček. Nebo můžete spojit jen 2 namísto čtyř, to jsou zase jiné šátečky, kdy je náplň pěkně vidět. Okraje k sobě vždy pevně zmáčkněte.
  7. Nyní šátečky podeberte nožem a přeneste na pečící papír. Nechte mezi nimi rozestup, ještě zvětší svůj objem.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova, asi 10 minut (uvidíte, u každé trouby je to jinak). Pokud se vám všechno nevejde na 1 plech, pečte šátečky jeden plech po druhém.
  9. Nakonec šátečky posypte moučkovým cukrem .

Chcete zdravější verzi?

Nedávno jsem v Bille narazila na nové celozrnné listové těsto. Pokud jde o džem, můžete použít třeba chia džem vyrobený z jahod a chia semínek nebo nějaký džem bez bílého cukru. Místo bílého moučkového cukru můžete šátečky posypat třtinovým práškovým cukrem.