Fornetti na váhu mě sice vždy lákaly, ale co mě už nelákalo byla jejich cena. Doma jsem si uvědomila, že na tom vlastně nic není a můžu si je během chvíle upéct. A nejen pár kousků, ale hned celý plech😊.

Tahle várka byla na víkendovou snídani. Chtěla jsem Jardovi udělat radost, tak jsem mu upekla fornetky (tak jim doma říkáme) a donesla mu je do postele. Asi vám nemusím říkat, že sníst celý talíř nám netrvalo moc dlouho:-D. Hodně lidí říká, že je domácí výroba levnější. Já si tím poslední dobou nejsou moc jistá. V tom stánku bych si kvůli ceně koupila třeba jen dvě nebo tři fornetti. Doma jich ale sním třicet…No, a to je přesně to co mám na mysli:-D. Cenu tedy asi nesnížím, ale alespoň víte, co je v nich za ingredience a to je super. Navíc ty čerstvě upečené, ještě křupavé fornetky jsou naprosto neodolatelné.

 

Budete potřebovat:

  • 1 vyválené listové těsto (chlazené, je již vyválené na pečícím papíru)
  • 150 g tvaroh polotučný ve vaničce
  • 35 g cukru
  • 7 g vanilkového pudinkového prášku
  • Trochu vanilkové pasty Dr. Oetker
  • Džem podle chuti
  • Vajíčko na potření
  • Moučkový cukr na posypání

 

Množství: cca 20 kusů

 

 

Postup:

Těsto nechte chvíli vyndané z lednice, jinak se při rolování může popraskat. Kdyby se to ale náhodou stalo, stačí vzít váleček a těsto jím párkrát přejet. Je třeba praskliny zcela zahladit, jinak by vám v tom místě mohlo těsto prasknout.

Na náplň smíchejte tvaroh, cukr, pudinkový prášek a trochu vanilkové pasty. Používám tvaroh ve vaničce, jsem na něj zvyklá. Jestli chcete použít jiný, určitě můžete😊).

Těsto si nakrájejte na libovolně velké čtverečky. Mě to vyšlo n a20 kousků. Anebo obdélníky, to je asi jedno.

Doprostřed každého čtverce dejte náplň. Možná vám trochu zbyde. Když ji dáte moc, bude vám pak vytékat, raději tedy méně.

Já jsem ještě do každého kousku dala kousek džemu, a to Chilli džemu. Je to džem višňový s čokoládou a chilli. Není moc pálivý a chuťově je vynikající. Prodává ho Chilli doctor (když dáte kód Veronika15, budete mít 15% slevu na celou objednávku.

 

Náplň zaklopte a okraje pak zmáčkněte vidličkou. Vršek jsem lehce nařízla nožem, viděla jsem to v tom stánku a řekla si, že to zkusím. Nevím, jestli je to k něčemu dobré ale hezky to vypadá😊.

 

Fornetii potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do rozpálené trouby na 210 stupňů.  Pečte 10-15 minut dozlatova. Možná někde náplň trochu vyteče, stačí ji nožem nahrnout zpátky dovnitř.

Fornetti nechte vychladnout na mřížce a poté posypte moučkovým cukrem. Anebo na nic nečekejte a snězte je ještě horké:-D.