Recept na rychlé domácí houstičky, na které nebudete dlouho čekat. Stačí vše smíchat, udělat housky a dát do trouby. Zaberou vám tak 30 minut a to včetně pečení.
Množství: 8 housek
Suroviny:
- 400g hladké mouky
- 260g vlažné vody
- 1 lžíce oleje (10 gramů)
- 1/2 sáčku sušeného droždí (=1/2 PL, 1 a 1/4 lžičky nebo 3,5 gramu)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
Volitelně: Razítko na housky (mám ho z Tescomy)
Razítko na housky je skvělá věc, housky vypadají jako od profíka a to se s nimi nemusíte ani plést:-).
Postup:
Vše smíchejte ve velké míse dohromady. Promíchejte anebo dejte do robota s hnětacím nástavcem.
Poté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na 8 dílů a vyválejte kuličky. Kuličky trochu protáhněte, ať mají housky oválný tvar. Podle potřeby podsypávejte moukou.
Aby housky vypadaly jako z obchodu, můžete použít vykrajovátko na housky. Sehnala jsem ho u Tescomy. Stačí těsto zmáčknou a je to. Těsto nesmí lepit, jinak se k nim může vykrajovátko přichytit. Proto je předtím obalte v mouce, přebytek oklepejte a pak teprve vykrojte.
Podívejte se, jak je to s razítkem na housky jednoduché:
Housky potřete rozšlehaným vajíčkem s troškou mléka anebo samotným mlékem. Pokud vám nevadí, že budou světlejší, ničím je nepotírejte.
Housky vložte do předehřáté trouby, střední rošt na 170 stupňů. Pečte 15-20 minut. Ke konci ještě zapínám větráček nebo horní ohřev. Houstičky pak pěkně ztmavnou.
Trvanlivost: Housky snězte do 2 dnů.
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-). Používám ho už více jak 1 rok a už bych neměnila. Alespoň nepotřebuju chlebník:-).
Dobrý den, recept se mi moc líbí,chtěla bych vyzkoušet,jen se chci zeptat, doma slunečnicový olej nepoužívám,pouze řepkový,je možné použít ten? Děkuji
Krásný den
Myslím, že by to nemělo ničemu vadit:-). Klidně bych použila i ten řepkový.
Verča
Krásný večer, zkoušela jsem tento recept a po upečení jsou tuhé a ne měkké. Je to normální? Popřípadě kde jsem mohla udělat chybu? Děkuji 🙂
Dobrý den
Já jsem je pekla docela často, ale tuhé mi nepřišly. Možná mi peče jinak trouba, těžko říct. Poslední rok mám nový objev na dokonale nadýchané a měkké housky nebo rohlíky. Jestli vám tenhle recept nesedí, zkuste tento: https://www.zijemehomemade.cz/rychle-rohliky-kynou-jen-10-minut/ . Z tohoto těsta dělám rohlíky anebo jen vyválím kouli a razítkem na housky zmáčknu. Peču je pro celou rodinu a ještě pro známé a zatím všem moc chutnaly.
Dejte vědět, jestli budete zkoušet, jak vám chutnaly:-)
Krásný den
Veronika