Tenhle týden vás budu zásobovat recepty na pečivo. Mám teď trochu víc času, tak každý den peču pro rodinu pečivo a vyloženě si to užívám:-).
Dneska mám pro vás recept na rohlíky. Jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké. Chutnají mi mnohem víc, než ty kupované. Péct si doma vlastní pečivo má jednu obrovskou výhodu – nemusíte pořád lítat do obchodu pro pečivo. Praktikuju to už několik let a teď jsem za to vděčná ještě víc. Přeci jen jezdit každý den jezdit do obchodu není v této situaci nejlepší. Vyzkoušejte tyhle rohlíčky a uvidíte, že se ke kupovaným rohlíkům už nikdy nevrátíte. S domácím pečivem je to takhle – jak jednou ochutnáte, už nechcete jiné:-).
Suroviny:
- 500g hladké mouky
- 290g vlažné vody
- 40g rozpuštěného másla/sádla
- 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 a 1/2 lžičky soli (12 gramů)
Množství: 12 rohlíků
Voda nebo mléko?
Rohlíky se dají upéct z vody i mléka, záleží pouze na vás, jakou chuť od rohlíků čekáte. S mlékem jsou takové smetanovější, sladší, z vody jsou zase lehké, nadýchané. Dá se udělat i kompromis – použít 1 díl vody a 1 díl mléka.
Když použijete vodu a sádlo, budou to ty klasické české rohlíky. Mléko lehce změní jejich chuť a vůni a stejně tak i máslo. Za mě jsou dobré obě varianty, ale nejčastěji používám vodu. Mléko používám jen pokud chci housky jíst s nějakou sladkou pomazánkou, jsou pak takové smetanovější a společně s máslem mi ke sladkému chutnají více. Podle mě je nejlepší vyzkoušet různé kombinaci a zjistit, co vám bude chutnat:-).
Jaký tuk použít?
- Máslo – Rohlíky s máslem mají jemnější chuť, lehce máslovou.
- Hera – Zkoušela jsem použít i heru a rohlíky byly kupodivu stále vynikající. Když nemám jiný tuk po ruce, použiju ji, ale to je jen výjimečně, protože dávám při pečení přednost máslu nebo sádlu.
- Sádlo – Vynikající, dodá rohlíkům tu správnou chuť českých rohlíků. Pečivo upečené ze sádla také vydrží déle měkké. Dá se udělat i kombinace 1:1 máslo a sádlo. Dodá rohlíkům pěknou vůni.
- Ghí – Ghí je velice zdravé, tak jsem jednou upekla rohlíky i z ghíčka. Použila jsem ho o něco více – 60 gramů a rohlíky posypala černým sezamem.
Postup
Do velké mísy nasypte všechny suché suroviny – hladkou mouku, sušené droždí a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte vlažnou vodu.
Na robota nasaďte hnětací nástavec a začněte hnětat. Nejdříve na nízkou rychlost a pak na nejvyšší po dobu 10 minut. Těsto bude pružné a nebude se lepit ke stranám mísy.
Nyní těsto vyklopte a udělejte z něj bochánek. Mísu vymažte troškou oleje (může to být ta samá) a těsto do ní vraťte. Díky oleji se těsto nepřilepí k míse a půjde snadno vyklopit.
Zakryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout.
Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 12 dílů po cca 70 gramech. Můžete to dělat od oka anebo si těsto přesně navážit. Já si těsto vždy vážím, abych měla jeden jako druhý:-).
Nyní z každého dílu vyválejte trojúhelník. Těsto lehce podsypejte moukou, je-li to třeba.
Těsto smotejte – začněte širší stranou a rolujte s té užší.
Jemným tlakem směrem k okrajům těsto poválejte, aby rohlíky měly tenčí konce a rohlík měl 15-17cm.
Rohlíky položte na plech (z této dávky uděláte 2 plechy), nezapomeňte mezi nimi udělat rozestup. Potřete je vodou a posypte mákem, hrubozrnnou solí nebo celým kmínem. Nechte je ještě 20 minut kynout. Teď je také ideální čas na to, dát si předehřát troubu – na 220 stupňů.
Pečte v dobře předehřáté troubě na 220 stupňů až budou mít tu správnou barvičku. V mé troubě to trvá 12 minut a pak ještě na 1-2 minuty zapnu větráček (horní i dolní ohřev). Díky větráčku bude povrch pěkně křupavý a ještě trochu zhnědnou. Každý trouba je jiná, tak se doba pečení může lišit.
Rohlíky vyndejte z trouby, rozložte na mřížku, ať mohou vychladnout a dejte péct druhý plech.
Plech
Pečivo peču dost často a nechtěla jsem pokaždé používat pečící papír. Tyhle Vánoce jsem si kvůli tomu koupila plech na pečení s nepřilnavým povrchem. Objevila jsem ho u Tescomy. Není třeba ho vymazávat a rohlíky jdou pokaždé krásně sundat. Pro jistotu používám pár kapek oleje, které rozetřu na plech, jak je to uvedené v návodu, ale někdy ani to.
Plech s nepřilnavým povrchem – info
Poznámky k receptu:
- Zjistila jsem, že se bez minutky neobejdu. Čas hnětání, kynutí i dokynutí rohlíků si vždy hlídejte minutkou.
- Na posypání rohlíků se hodí – celý mák, kmín, hrubozrnná sůl, černý i bílý sezam.
- Rohlíky můžete zahnout anebo nechat rovné.
- Rohlíky se potírají vodou pouze proto, aby na nich držel posyp.
- Místo utěrky můžete těsto při kynutí zakrýt i voskovým ubrouskem. Také ho používám.
- Každá trouba peče jinak. Zapište si dobu pečení a zaznamenejte si to pro příště.
V čem pečivo skladovat?
Nejdříve je důležité nechat rohlíky zcela vychladnout. Dejte je na mřížku a nechte 1-2 hodiny chladnout. Rohlíky dávám do funkčního pytlíku na chleba WrapUp. Používám ho už více než rok. Je vyrobený tak, aby prodloužil životnost chleba – trik je v tom, že v něm může pečivo dýchat. Rohlíky a housky nemají moc dlouhou trvanlivost, ale i tak v něm vydrží déle, než v pytlíku nebo utěrce. I když je pravda, že je většinou sníme už první den, protože čerstvě upečené jsou prostě nejlepší:-). Hlavní je, že v pytlíku rohlíky tak rychle neztvrdnou ani nezplesnivý.
Do utěrky bych je nedávala, do rána budou tvrdé. Igelitové pytlíky nejsou na skladování pečiva vhodné, protože v nich nemůže dýchat a rychle chytí plíseň.