Chcete zkusit netradiční cukroví? Vyzkoušejte rohlíčky s bílým pepřem. Vánoce jsou za pár dní, ale stále je ještě čas na to, upéct si dobré cukroví. Bílý pepř se používá hlavně ve slaných receptech, používá se však i do receptů sladkých. Dokonce se přidává i do nápojů. Skvěle chutná v indickém čaji Masala. Právě díky němu má čaj výraznou chuť, kterou jsem si okamžitě zamilovala.
Nejdříve jsem rohlíčky pekla samotné. Nakonec jsem je namočila do vysokoprocentní čokolády. Pepř jsem přidala do těsta. Po upečení mi ale přišlo, že chuť není tak výrazná, jak jsem čekala. Proto jsem na každý rohlíček ještě trochu pepře přidala. Uvidíte sami, jestli vám bude stačit přidat pepř do těsta nebo s ním rohlíčky ještě posypete. Ochutnejte, vyzkoušejte a buď pepř ještě přidáte nebo rohlíčky necháte tak, jak jsou😊.
Těsto na rohlíčky:
- 150g polohrubé mouky
- 100g moučkového cukru
- 1 vejce (55 gramů – vel. M)
- 1 žloutek
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
- vysokoprocentní hořká čokoláda na polití
Žloutky utřete s cukrem. Přidejte zbytek surovin a vypracujte z nich těsto.
Těsto uložte na noc do lednice.
Druhý den těsto vyválejte na pomoučněném vále. Těsto vyválejte tenčí, ale zase ne průhledné.
Z těsta vykrájejte rohlíčky nebo jiné tvary. Na vykrajování jsem použila skleničku. Naučila mě to přítelova maminka. Stačí se posouvat po těstě a vykrojit skleničkou tvar měsíce.
Rohlíčky přeneste na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut.
Po vychladnutí namáčejte celé nebo jen část do rozpuštěné hořké čokolády. Rohlíčky můžete nechat i nepolité nebo je obalit v moučkovém cukru. Kdo chce, může ještě na každý rohlíček přidat malinkou špetičku bílého pepře.
Včera mě napadlo, že zkusím rohlíčky slepit marmeládou. Tedy jen některé. Jsem zvědavá, jak budou chutnat. Možností je hodně, zvolte, co máte rádi😊
Další recepty na vánoční cukroví:
https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/