Řepa je velice zdravá a chutná. Jen mi přijde, že ji hodně lidí nejí jen proto, že neví, jak ji upravit. Ze začátku jsem také nevěděla, co s ní, ale postupně přicházím na další a další zajímavé recepty. Mám ráda řepu ve sladkokyselém nálevu, tu jsem si dávala už ve školní jídelně. Pak řepové chipsy, čokoládové řepové smoothie a teď jsem objevila restovanou řepu.

Tento recept je upravený podle jednoho ajurvédského receptu. Řepa se uvaří do měkka, nakrájí se na tenké plátky a pak se orestuje na ghí. Chuť jí dodá římský kmín, sůl, pepř a cukr. Dala jsem si ji jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale klidně bych si ji dala i samotnou, třeba ke svačině.

 

Suroviny:

  • 1 velká řepa – 500g
  • 1 lžíce ghí (nebo másla)
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Postup:

Řepu neloupejte, ale celou ji uvařte v osolené vodě doměkka. Zkuste jí projet párátkem, musí se dát celá snadno propíchnout.

Nechte ji vychladnout a oloupejte.

Řepu nakrájejte na tenké plátky. Můžete ji nakrájet i na širší nudličky.

Na pánvi zahřejte ghí, přidejte řepu a koření. Restujte 5 minut.

Podávejte ještě teplou.