Už jste ochutnali řepové chipsy? Jedna firmy – jmenuje se Tretters je kousek od nás vyrábí a protože tam kamarádka pracovala, donesla mi pár balíčku na ochutnávku. Hned jsem si je zamilovala. Jediné co mi trochu vadilo, že na mě některé z chipsů upečené až moc.
Doma jsem si je zkusila vyrobit už několikrát, a ne vždy se mi to povedlo. Konečně jsem si postup vychytala, a tak bych se s vámi chtěla podělit o recept.
Tentokrát jsem použila krásnou dvoubarevnou řepu, kterou jsem sehnala mám dojem že na rohlik.cz nebo to byl košík.cz? Ty dva obchody se mi dost pletou:-D. Nikdy jsem takovou řepu neviděla. Kontrast bílé a červené (nebo jak já říkám – řepové barvy) na chipsech krásně vynikne.
Budete potřebovat:
- 3 řepy – žlutá, červená…
- 300ml vody
- 50ml jablečného octa s medem (nebo kvasného lihového)
- 1 lžička oleje
Postup
Řepu oloupejte. Nakrájejte ji na co nejtenčí plátky. Mělo by to být škrabkou se zoubky (viz foto), nožem to jde docela těžko.
Připravte si vodu s octem a řepu do ní na 10 minut namočte. Vyndejte a rozložte do sušičky. Plátky se nesmí překrývat. Klidně je dávejte těsně vedle sebe, při sušení se zmenší a tak mezi nimi bude dost prostoru.
Já jsem ještě chipsy posypala vločkovou solí (Ikea) – na celou sušičku jsem použila 1 lžíci a bylo to vynikající.
Sušičku nastavte na 50 stupnů a 12 hodin. Občas zkontrolujte – sušte, dokud chipsy nebudou křupavé – při ohnutí musí prasknout.
Poznámky:
- Chipsy se dají osmažit i v pánvi s olejem, ale nebudou už tak zdravé.
- Namáčení do octové vody dodá chipsům jemně kyselou chuť a také odplaví přebytečný škrob, aby chipsy byly křupavé.
- Důležité je, jak silné plátky řepy uděláte – když budou moc silné, nebuou křupavé. Nožem se mi celý plátek dělal těžce. Když jsem ještě neměla tuhle škrabku, rozkrojila jsem jí na půl a krájela na tenké půl plátky.