Taky máte nakládanou řepu spojenou se školní jídelnou? Já tedy ano. Myslím ale v dobrém, protože já nakládanou řepu miluju!

Konečně jsem se odhodlala a pustila se do zavařování. Výhoda je, že si ji můžete naložit v jakoukoliv roční dobu, protože řepu koupíte ve většině obchodů. Jelikož máme hodně omezený prostor, dělám jednu nebo dvě sklenice a teprve až se sní přidělám další. Zavařuju hodně věcí – sweet chilli omáčku, šťávy, řepu, zelí… kdybych měla od každého dělat 10 sklenic, budu muset ty sklenice naskládat asi do botníku nebo nevím kam:-D. Samozřejmě pokud ten prostor máte, je vždycky lepší udělat si zásobu na celý rok. Víte, jak to dělám já? Abych všechno nevytahovala pro jednu sklenici, tak udělám od každého něco – třeba 20 sklenic, ale každá je něco jiného.

Suroviny

  • Na 800g červené řepy:
  • 500ml vody
  • 150ml ocet (kvasný lihový)
  • 50g cukru
  • ½ lžičky soli
  • Oběl: zavařovačka 750ml

 

Postup

Řepu omyjte, ale neloupejte. Pokud má listy, tak je odkrojte. Dejte jí do hrnce a celou vařte 60 minut (pokud je menší, o něco méně). Až bude měkké, vyndejte.

TIP: Na test, jestli je zelenina měkká používám kovovou tyčku od Tescomy (je určená jako náhrada špejle ke zjištění, jestli je dort upečený).

Uvařenou řepu nechte trochu vychladnout, ať se nespálíte a až to půjde, oloupejte. Nakrájejte ji na kostky a dejte do sklenice.

Nálev: Vše na nálev dejte do hrnce, přiveďte k varu a vařte do rozpuštění cukru. Nálev nalijte na řepu. Mě z 800g řepy a 1 várky nálevu vyšly přesně dvě 750ml zavařovačky.

Okraje otřete čistou suchou utěrkou, zavíčkujte a nechte vychladnout.

Pro delší trvanlivost vložte do 85 stupňové vody a 15 minut sterilizujte. Vyndejte a nechte vychladnout.