Chipsy z brambor známe asi všichni. Ředkvičkové chipsy už ale tolik známé nejsou, spíše vůbec. Zapomeňte na smažení v oleji. Tyhle chipsy se totiž pečou v troubě Jedná se o zdravou nízkokalorickou svačinku plnou zdraví prospěšných látek za které vám vaše tělo bude určitě vděčné.
Jsem ráda, že se dají ředkvičky použít i jinak než do salátu nebo sníst samotné.
Suroviny:
- 120g červených ředkviček (6-8 kusů)
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 lžičky mořské soli
- Špetka černého pepře
Příprava:
- Ředkvičky nakrájejte na tenké kolečka. Správně nakrájené plátky jsou skoro průhledné. Používám velice ostrou škrabku nebo struhadlo.
- Nakrájené ředkvičky nasypte do misky a promíchejte je s olivovým olejem. Slepené kousky ředkviček oddělte od s sebe, aby se olej dostal všude.
- Na rovný plech položte pečící papír. Ředkvičky na něj vyskládejte tak, aby se nikde nepřekrývaly. Posypte je solí a pepřem a dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů (střední rošt) po dobu 15 minut a dalších 10-15 minut pečte na sníženou tepotu 110 stupňů. Často je hlídejte, protože se čas pečení může lišit podle druhu trouby i toho jak jsou ředkvičky nakrájené.
Podávejte teplé nebo studené
Ředkvičkové chipsy s kari kořením
Další recept na ředkvičkové chipsy, tentokrát s kari kořením.
Budete potřebovat:
- 250 gramů ředkviček (cca 16)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kari koření(vrchovatá)
- 1/4 lžičky červená sladká paprika
- 1/4 lžičky soli
- Špetka černého pepře
Příprava:
- Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky (neoloupané). Dejte je do misky, zakryjte a dejte na 30 sekund do mikrovlnky. Po chvilce slijte tekutinu.
- Smíchejte koření s olejem a přidejte ředkvičky. Promíchejte.
- Ředkvičky rozložte na plech vyložený pečícím papírem
- Pečte na 175 stupňů 15 minut, střední rošt. Poté otočte a pečte dalších 10-20 minut na 110 stupňů (záleží na síle a velikosti ředkviček). Nejdříve budou upečené malé konce ředkviček a nejmenší kousky, pokud už jsou vyndejte je aby se nepřipálily. Postupně se dopeče i zbytek