Tipy, co udělat z jablečných slupek. Určitě je nemusíte házet do koše nebo na kompost. Dneska jsem si pro vás připravila recepty, ve kterých budou jablečné slupky v hlavní roli.
Snažím se vždycky spotřebovat zeleninu či ovoce celou nebo alespoň co nejvíce. Schovávám si semínka, která si pak zasadím, vysadila jsem si citróny z citrónových peciček, dělám bujón ze zeleninových slupek a postupně se přidávají další nové recept. Tento rok jsem objevila nové možnosti, jak zpracovat jablečné slupky. Zatím vždy končily na kompostu, protože mě jiné využití nenapadlo. Teď už vím, jaká to byla škoda, protože mi mohly ještě posloužit. Zatím jsem vyzkoušela jen pár receptů, ale určitě jich bude mnohem víc. Až zase něco vyzkouším, dát to sem:-).
Pleťová maska
Dodejte vaší pleti vitaminy, které se skrývají právě ve slupce. Stačí oloupat jablko a slupky z něj přiložit na obličej. Raději si lehněte a relaxujte, ať nemáte slupky po celém bytě😊. Nechte 15-20 minut působit, slupky vyhoďte a je to. Není nutné si mýt obličej, jen setřete přebytečnou tekutinu.
Slupky si natrhejte podle potřeby, když jsou moc dlouhé, dávaly by se vám špatně na tvář. Jablka dodají pleti vitaminy, bude vypadat zdravěji, a navíc je po nich krásně jemná.
Pleťová voda
Další využití, kterým potěšíte vaši pleť. Ze slupek si můžete vyrobit i pleťovou vodu. Já jsem dělala vodu z červených jablek a díky tomu měla krásně růžovou barvu. Použít ale můžete jakákoliv jablka.
Účinky: Slupky jsou plné vitaminů, rozjasňuje pleť a stahuje póry.
Budete potřebovat:
- 100g vroucí vody
- 50g jablečných slupek
Postup:
Slupky dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte 30 minut louhovat, poté odkryjte a nechte zcela vychladnout. Vodu přeceďte a přelijte do čisté lahve. Skladujte v lednici (voda bude osvěžující).
Použití: Vodu naneste na vatový tampon a otřete s ním pleť. Můžete si udělat i chladivé obklady na oteklé oči. Stačí rozpůlit vatové tampony, namočit je do vody, přebytečnou vodu nechat trochu okapat a položit pod oči. Nechte působit, dokud vás tampony chladí.
Voda vám v lednici vydrží asi týden, kdybyste chtěli vyrobit větší množství, rozlijte vodu do formiček na led a po zmrznutí kostky přesypte do sáčků. Pro použití vyndejte kostku nechte rozmrznout anebo rovnou potírejte pleť. Led pokožku osvěží a pěkně vypne.
TIP: Do pleťové vody přidejte pár sušených nebo čerstvých lístků růže a nechte přes noc v lednici.
Chipsy z jablečných slupek
Suroviny
- 140g jablečných slupek
- 45g třtinového cukru (2 lžíce)
- 15g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
Jablka oloupejte. Slupky nakrájejte na 5-10cm kousky, ať se vejdou na plech.
V misce smíchejte cukr, mouku a skořici. Slupky dejte do větší misky, posypte směsí a dobře promíchejte, ať slupky pěkně obalí.
Slupky rozložte pěkně jednu po druhé na plech vyložený pečícím papírem. Bez papíru to určitě nezkoušejte, ať se vám nepřilepí k plechu. Když plech zaplníte, a ještě vám jich trochu zbylo, klidně je dejte na sebe.
Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do křupava. Mě to trvalo 35 minut. V troubě ještě křupavé nebudou, musíte jednu na zkoušku vyndat a počkat chvilku až vychladne.
Chipsy nechte zcela vychladnout a poté je sundejte z pečícího papíru.
Med/sirup
Další recept, kde jsem použila jablečné slupky je jablečný med. Když ho budete vařit o něco méně, bude to tekutý sirup, záleží na vás, čemu dáváte přednost. Já jsem zvolila med, krásně hustý. Chuťově mi připomíná javorový sirup s nádechem jablek. Je skvělý na lívance, palačinky, do kaší i k oslazení čaje. Použila jsem slupky z červených jablek, a proto má med krásně červenou barvu.
Suroviny:
- 1 litr vody
- 275g slupek z červených jablek
- 250g krupicového cukru
Postup:
Jablka dobře umyjte a oloupejte. Slupky dejte do hrnce a zalijte litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 25 minut, aby pěkně změkly. Teplotu jsem měla na střední, na vysokou se voda zbytečně rychle vyvařuje.
Poté slupky sceďte. Teď už je můžete opravdu vyhodit, dále budeme potřebovat už jen pouze tekutinu. Po scezení mi zůstalo 880ml vody. Nevadí, jestli máte jiné množství, beztak se bude voda vyvařovat. Vodu ze slupek nalijte zpátky do hrnce a přidejte i cukr. Přiveďte k varu a zahřívejte.
Na konci byste měly mít přesně 300 gramů, aby vznikl med. Když to bude o něco více, bude to spíš sirup (tak 350 gramů). Vařte na vysokou teplotu asi 20 minut. Připravte si váhu a misku. Vynulujte váhu tak, aby misku nepočítala a nalijte do ní sirup. Zjistíte, jestli ho máte vařit nebo ne. Ke konci už to jde docela rychle. Pokud vám váha ukazuje méně, přidejte vodu do požadovaných 300 gramů, jinak po vychlazení směs ztvrdne.
Použití: Na palačinky, lívance, poháry, k oslazení čaje.
Do kaší, smoothies, muffinů
Jablečné slupky obsahují hodně vlákniny, a proto je dobrý nápad přidat je do vašeho jídla nebo nápoje. Slupky nakrájené na menší kousky si můžete přidat do kaše, kterou si děláte k snídani, do smoothie nebo do těsta na koláč, který zrovna pečete.
Větší množství slupek zamrazte o zásoby a odebírejte podle potřeby.
Čaj
Ve slupkách je stále plno chuti, a proto se z nich dá uvařit lahodný čaj.
Suroviny:
- 90g slupek z červených jablek (cca 3 jablka)
- 750ml vody
- 1 tyčinka skořice
- 1 hřebíček
+3 lžičky medu na oslazení nebo podle chuti, citrón
Postup: Jablka oloupejte. Slupky dejte do hrnce a zalijte vodou. Podle toho, kolik slupek máte, upravte množství potřebných surovin. Dále přidejte koření a přiveďte k varu. Vařte na střední teplotu po dobu 10 minut. Poté čaj přeceďte a oslaďte medem nebo cukrem podle chuti. Můžete přidat i citrón, pokud čaj nemá moc výraznou chuť.
Jablečný prášek
Jablečné slupky rozložte do sušičky a sušte, dokud při ohnutí neprasknout. Takto nasušené slupky rozmixujte v mlýnku na kávu nebo mixéru. Získáte jablečný prášek. Vynikající na posypání muffinů, ovesné kaše nebo třeba smoothie.
Jablečná voda
Stačí přidat pár slupek do láhve s vodou. Slupky postupně uvolní svoji chuť a voda bude chutnat báječně.