Mléko ze slunečnicových semínek patří mezi nejlevnější rostlinná mléka které znám. Přitom je tak chutné a zdravé! Rostlinná mléka v obchodech přitom stojí tolik peněz, že si říkám proč lidi od rostlinných mlék tak odrazují. Když si představím, že někdo chce začít jíst zdravě nebo být veganem, chce do jídelníčku zařadit rostlinné mléko a uvidí tu cenu, musí si to snad hned rozmyslet. Další nevýhodou je omezený výběr. V prodejnách se zdravou výživou sice najdete víc druhů, ale i tak to zdaleka nejsou všechna rostlinná mléka. Ani nevím jestli se někde dají sehnat v raw kvalitě, protože jsem je zatím nikde neviděla.

Shrnutí: domácí výroba rostlinných mlék se vyplatí a také máte mnohem větší výběr než v obchodě. Slunečnicové mléko je moc dobré, je výborným zdrojem bílkovin a má vysoký obsah vitaminu E, draslíku a hořčíku. Na müsli, do koktejlů nebo smoothie přímo ideální. Tady je jednoduchý recept na jeho výrobu:

SurovinY

  • 750ml vody
  • 60g slunečnicových semínek

Volitelně:

  • Agáve sirup, datlový sirup, datle nebo jiné oblíbené sladidlo

 

Příprava

  1. Slunečnicová semínka namočte na 8 hodin do studené vody (nebo přes noc)
  2. Slunečnici i s vodou rozmixujte. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  4. Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte mléko neslazené

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny