Zeleninové chipsy pečené v troubě nebo sušené v sušičce jsou na rozdíl od těch bramborových smažených v oleji zdravé. Můžete si na nich pochutnat kdykoliv na ně budete mít chuť. Mým favoritem jsou chipsy řepové (ale ty ostatní jsou také výborné).

 Pro raw variantu řepových chipsů budete potřebovat sušičku s nastavitelnou teplotou. Dříve jsem měla sušičku, která vše sušila na dost vysokou teplotu a teplota bohužel nastavit nešla. Všechno ovoce  i zelenina bylo strašně tvrdé a nešlo to vůbec jíst. Teď už mám naštěstí novou a ta začíná na 40 stupních. Sice sušení na tak nízkou teplotu trvá déle, ale za to zůstane zachováno maximum živin.

SurovinY

  • Červená nebo žlutá řepa

 

Příprava

  1. Řepu umyjte a oloupejte. Pomocí struhadla nebo nože nakrájejte řepu na tenké plátky, ideálně skoro průhledné. Aby byly chipsy křupavé měli by být plátky co nejtenčí. Nejčastěji používám širokou škrabku s ostrými zuby, která dělá opravdu tenké plátky. Řepu můžete lehce osolit mořskou solí nebo je namočit do slané vody (s tou solí opatrně)
  2. Plátky rozložte do sušičky, nastavte teplotu na 40-45 stupňů a sušičku zapněte.
  3. Doba sušení závisí na síle plátků. Počítejte 30-48 hodin a proto sušičku celou zaplňte ať využijete celý prostor.
  4. Po 12 hodinách chipsy zkontrolujte a od té doby choďte občas na kontrolu. Chipsy po vychladnutí ještě ztvrdnou.

 

Skladování: v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: mají velice dlouhou trvanlivost, ale když jsou dlouho na vzduchu změknou (stále jsou dobré, ale nejsou jako křupavé jako chipsy)