Mléko z loupané pohanky je další na dlouhém seznamu rostlinných mlék (dole najdete odkaz). V obchodě jsem ho nikde neviděla a tak jsem ráda, že si ho mohu doma vyrobit. Pohanka se před mixováním namočí do vody aby byla lépe stravitelná a také šla snadněji rozmixovat. Pohankové mléko je bez lepku i bez laktózy a tak je vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo laktózy. Používá se zkrátka jako klasické mléko: do smoothie, kaší, k zalití cereálií nebo ho můžete pít samotné. Každé rostlinné mléko obsahuje něco jiného a má jiné výhody. Podle mě je nejlepší mléka střídat a to nejen kvůli zdravotním přínosům, ale také proto, že nepijete dokola jedno a to samé. Dřív nebylo moc na výběr, ale dnes už je. Konopné, slunečnicové, pohankové, kokosové…těch chutí je přece tolik tak nač se o ně připravovat?

SurovinY

  • 750ml vody
  • 180g loupané pohanky

*pokud nevíte co koupit mrkněte na fotku, raději jsem jí vyfotila

 

Příprava

  1. Pohanku zalijte studenou vodou (700ml) a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice.
  2. Druhý den přesypte pohanku i s vodou do mixéru a rozmixujte. Vodu tedy nevylévejte, použijete tu ve které se pohanka namáčela. Mixování trvá 1-2 minuty, ale záleží na druhu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček.
  4. Podle chuti můžete mléko osladit nebo ochutit kořením (skořice, kardamom, vanilka…)
  5. Pohankové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok

 Dalších recepty na rostlinná mléka najdete tady: 

https://www.zijemehomemade.cz/rostlinna-mleka/