Mléko z loupané pohanky je další na dlouhém seznamu rostlinných mlék (dole najdete odkaz). V obchodě jsem ho nikde neviděla a tak jsem ráda, že si ho mohu doma vyrobit. Pohanka se před mixováním namočí do vody aby byla lépe stravitelná a také šla snadněji rozmixovat. Pohankové mléko je bez lepku i bez laktózy a tak je vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo laktózy. Používá se zkrátka jako klasické mléko: do smoothie, kaší, k zalití cereálií nebo ho můžete pít samotné. Každé rostlinné mléko obsahuje něco jiného a má jiné výhody. Podle mě je nejlepší mléka střídat a to nejen kvůli zdravotním přínosům, ale také proto, že nepijete dokola jedno a to samé. Dřív nebylo moc na výběr, ale dnes už je. Konopné, slunečnicové, pohankové, kokosové…těch chutí je přece tolik tak nač se o ně připravovat?
SurovinY
- 750ml vody
- 180g loupané pohanky
*pokud nevíte co koupit mrkněte na fotku, raději jsem jí vyfotila
Příprava
- Pohanku zalijte studenou vodou (700ml) a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice.
- Druhý den přesypte pohanku i s vodou do mixéru a rozmixujte. Vodu tedy nevylévejte, použijete tu ve které se pohanka namáčela. Mixování trvá 1-2 minuty, ale záleží na druhu mixéru.
- Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček.
- Podle chuti můžete mléko osladit nebo ochutit kořením (skořice, kardamom, vanilka…)
- Pohankové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 rok
Dalších recepty na rostlinná mléka najdete tady:
https://www.zijemehomemade.cz/rostlinna-mleka/