Mléko z vlašských ořechů je výživově hodnotné, ale také moc dobré. Už jsem psala hodně receptů na rostlinná mléka a říkala jsem si, že už další druhy ani být nemohou. Stále ale objevuji nové druhy a tak doufám, že je postupně ochutnám všechny😊 Zatím jsem nenašla rostlinné mléko, které by mi nechutnalo. Některé jsou trochu hořké, ale když se správně dochutí je výborné. Protože každý rok chodíme sbírat spadlé vlašské ořechy a vím, že se rostlinné mléko dá vyrobit ze všech ořechů bylo toto mléko další na řadě. Chuťově je moc dobré, ostatně jako všechna mléka z oříšků. Pro oslazení stačí přidat pár datlí, agávový sirup nebo jiné oblíbené sladidlo.
Suroviny
- 1 litr vody
- 130g vlašských ořechů* (váženo bez skořápky)
- Voda na namočení ořechů
Volitelné:
- Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti
*budete potřebovat nemleté ořechy
Příprava
- Vlašské ořechy zalijte vodou a dejte na min. 8 hodin do lednice.
- Druhý den vodu z ořechů slijte a ořechy krátce propláchněte.
- Ořechy rozmixujte s vodou. Za 1-2 minuty je mléko hotové.
- Mléko přeceďte přes síto nebo sáček na ořechy. Vymačkejte z nich co nejvíce mléka.
- Jestli mléko chcete sladké přidejte cukr, med nebo jiné sladidlo podle chuti.
Co se zbytkem ořechů? Zbytek namletých ořechů v sítu můžete přidat do kaše nebo koktejlu.
Použití: do koktejlů, kaší, smoothie…
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny