Zdravé a chutné oříškové máslo z vlašských ořechů. Věděli jste, že vlašské ořechy obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin ze všech ořechů? Máslo je vyrobené ze syrových vlašských ořechů. V základu je neslazené, ale přidat můžete pár datlí, agáve sirup nebo jiné oblíbené sladidlo. Dále přidávám kokosový olej, protože usnadní mixování a máslo je po něm jemnější.
Protože se jedná o ořechy syrové jsou v nich zachovány všechny prospěšné látky. Můžete ho tedy zařadit do jídelníčku i pokud se stravujete podle zásad raw stravy. Bude se vám hodit do krémů, polev, náplní, jako dip ovoci anebo samotné na lžičku je taky moc dobré.
Suroviny
- 500g vlašských ořechů
- 1-2 lžíce kokosového oleje (volitelně)
Pomůcky: silný mixér nebo kuchyňský robot
PŘÍPRAVA
Vlašské ořechy vyloupejte a dejte do mixéru (můžete přidat kokosový olej pro usnadnění mixování)
Mixujte za občasného promíchání (stírejte máslo ze stěn mixéru). Máslo dělám z minimálně 500 gramů, protože při větším množství si s tím můj mixér lépe poradí. Stěrkou sundávejte usazené máslo na stěnách.
Pokračujte v mixování, dokud z ořechů nevznikne hladké a krémové máslo. Nebo pokud chcete v másle kousky ořechů mixujte o něco méně.
Použití: do krémů, náplní, koláčů, jako dip k ovoci, samotné…
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1-2 měsíce (minimálně)