Zdravé a chutné oříškové máslo z vlašských ořechů. Věděli jste, že vlašské ořechy obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin ze všech ořechů? Máslo je vyrobené ze syrových vlašských ořechů. V základu je neslazené, ale přidat můžete pár datlí, agáve sirup nebo jiné oblíbené sladidlo. Dále přidávám kokosový olej, protože usnadní mixování a máslo je po něm jemnější.

Protože se jedná o ořechy syrové jsou v nich zachovány všechny prospěšné látky. Můžete ho tedy zařadit do jídelníčku i pokud se stravujete podle zásad raw stravy. Bude se vám hodit do krémů, polev, náplní, jako dip ovoci anebo samotné na lžičku je taky moc dobré.

 

Suroviny

  • 500g vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce kokosového oleje (volitelně)

Pomůcky: silný mixér nebo kuchyňský robot

 

PŘÍPRAVA

Vlašské ořechy vyloupejte a dejte do mixéru (můžete přidat kokosový olej pro usnadnění mixování)

Mixujte za občasného promíchání (stírejte máslo ze stěn mixéru). Máslo dělám z minimálně 500 gramů, protože při větším množství si s tím můj mixér lépe poradí.  Stěrkou sundávejte usazené máslo na stěnách.

Pokračujte v mixování, dokud z ořechů nevznikne hladké a krémové máslo. Nebo pokud chcete v másle kousky ořechů mixujte o něco méně.

 

Použití: do krémů, náplní, koláčů, jako dip k ovoci, samotné…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1-2 měsíce (minimálně)