Malinový ocet má hned dvě využití – v kuchyni i v kosmetice.
Můžete ho použít do ovocných i zeleninových salátů jako zálivku. Má skvělou malinovo-jablečnou chuť a na rozdíl od samotného octa mi chutná. Až příště budete dělat salátový dresink, kde bude ocet, zkuste ho vyměnit za ten malinový:-).
A teď to nejlepší, můžete ho použít i na vlasy! Před několika lety jsem začala používat oplach z jablečného octa na místo kondicionéru. Výsledek je skvělý, ale vadila mi ta vůně. Pak jsem se dočetla o malinovém octu a hned jsem věděla, že si ho musím vyrobit. Vůně je mnohem lepší, má krásné látky a díky malinám je ocet nadupaný vitaminy.
Proč používat malinový ocet na vlasy?
Vlasy jsou po něm lesklé a silné.
Je to přírodní kondicionér – vlasy se budou lépe rozčesávat
Pomáhá proti lupům
Vyrovnává Ph vlasů a vlasové pokožky
Neobsahuje chemii – přírodní složení
Voní příjemně, ne jako samotný jablečný ocet
První dojmy
Když jsem poprvé ocet na vlasy použila, byla jsem překvapená. Používám různé šampuky, tedy No poo metodu. Po spláchnutí vodou jsou vlasy docela slepené a o něco hůře se rozčesávají. Když jsem si je ale polila jablečným octem smíchaným s vodou, byl rozdíl znatelný okamžitě. Vlasy na dotek změknout a jsou takové jemnější. Po uschnutí se pak lépe rozčesávali. S výsledku jsem byla nadšená a od té doby jiný kondicionér než ocet nepoužívám. Jediné co mi vadilo byla vůně, takže jsem za malinový ocet velmi vděčná.
Vždycky když někdo přijde na návštěvu, ptá se co je to v té skleničce. Ocet má nádhernou barvu, takže se ani nedivím, že se zeptají:-).

SUROVINY

  • 1 litr raw jablečného octa
  • 350 gramů červených malin*

*Maliny použijte chemicky neošetřené. Používám maliny ze samosběru. Nejlepší je samozřejmě použít maliny z vlastní zahrádky:-).

PŘÍPRAVA

  1. Maliny můžete a nemusíte omýt. Já to většinou nedělám, přijde mi to zbytečné, ale jestli chcete, můžete.
  2. Maliny nasypte do suché čisté lahve a zalijte octem.
  3. Nechte 6 týdnů na chladném a tmavém místě. Občas protřepejte. Ocet už po pár dnech změní barvu z oranžové na krásnou sytou malinovou barvu. Už jen za tu barvičku to stojí:-).
  4. Nakonec ocet sceďte přes plátýnko nebo jemné síto.
  5. Malinový ocet přelijte do čisté, suché láhve a uzavřete.

 

Použití:

Do jídla:

Na ovocné i zeleninové saláty jako zálivka nebo ho přimíchejte do dresingu. Použijte kdekoliv, kde se používá jablečný ocet a hodíte se to nebo chcete docílit sladko-kyselé chuti.

 

Na vlasy:

Před mytím si vlasů si připravte misku/lahvičku a do ní dejte 2-3 lžíce jablečného octa a 100ml vody. Ocet se dá používat i neředěný, ale já ho raději ředím.

Vlasy umyjte šamponem, smyjte a poté přelijte malinovým octem. Nechte minutu působit (pokud máte čas).  Nyní vlasy dobře propláchněte. Vlasy budou po malinovém budou krásně hladké a lesklé.

 

TIP:

Po použití a hlavně u suchých vlasů doporučuji vždy na závěr vmasírovat do vlasů malé množství kokosového nebo arganového oleje. Stačí množství o velikosti zrnka hrachu vmasírovat do vlhkých nebo suchých vlasů. Do mokrých to jde samozřejmě lépe. Soustřeďte se spíše na druhou polovinu vlasů a konečky. Když olej nanesete na vlasovou pokožku, nebudou mít vlasy takový objem.

Množství oleje si budete muset vychytat. Z začátku jsem ho používala více, ale vlasy pak byly mastné. Teď používám méně a vlasy mají stále objem, jak to má po umytí být:-).

 

Skladujte: na chladném a tmavém místě

Trvanlivost: 1 rok