Domácí karamel z datlí je ideální jako sladká omáčka, toping na zmrzlinu nebo jako poleva na dezerty. Je krémový, je sladký a samozřejmě i zdravější než klasická varianta z cukru zkaramelizovaného na pánvi. Stačí jen mixer a za dvě minuty máte hotovo. Zkuste a uvidíte, že je od klasického karamelu skoro k nerozeznání.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek vypeckovaných datlí* (hrnek o objemu 250ml)
- 1 rostlinného mléka nebo vody (používám mandlové, skvělé je i kešu)
- Volitelně: pár kapek vanilkového extraktu
*brzy se budu snažit dodat gramy
Příprava:
Vypeckované datle dejte do hrnku, celý ho naplňte. Množství datlí nemusí být úplně přesné.
Datle namočte na cca 4 hodiny. Potřebujeme, aby změkly a lépe se mixovaly. Vodu z namáčení slijte. Do mixeru dejte datle a také mléko či vodu. Pokud používáte vodu, můžete použít vodu z namáčení. Začněte přidáním půlky vody/mléka. Pokračujte v mixování a postupně přidávejte. Až budete s konzistencí spokojeni, je karamel hotový.
Omáčku mixujte dohladka a přelijte do připravené nádoby
Použití: k ovoci, na dezerty, moučníky, koláčky…
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny