Receptů na domácí nanuky není nikdy dost. Doma mám sešity s nápady a jen jeden celý sešit jsou nanuky. Na rozdíl od zmrzliny nemusíte řešit, jestli bude měkká a půjde dobře nabírat. Proto do nich můžete dát vše, co máte rádi. Stále se nemohu rozhodnout, jestli mám raději smetanové nanuky anebo ovocné. Smetanové si dám ráda, když si chci zamlsat a ovocné, když se chci ochladit. Takže asi tak😊.

Dnešní recept je recept na ananasové nanuky a jednodušší už ani být nemůže. Asi si dovedete představit, kolik ananasu obsahují kupované nanuky. Raději si kupte čerstvý ananas, formičky na nanuky a pusťte se do výroby. Z jednoho ananasu bude hodně nanuků.

A jedna třešnička na závěr: ananas podporuje spalování tuků. Nanuky které vám pomohou hubnout? To je sen, že ano. Ananas podporuje spalování tuků a proto se používá v mnoho potravinách a přípravcích na hubnutí. Nanuky jsou tedy vhodné i při dietě. To je dobrý zpráva ne?

 

Budete potřebovat:

  • 1 čerstvý ananas
  • Volitelně: Raw třtinový cukr (nebo jiné oblíbené sladidlo)
  • Formičky na nanuky
  • Dřívka na nanuky nebo více formiček
  • Šnekový odšťavňovač

* lze nahradit 100% ananasovou šťávou z obchodu – za studena lisovanou. Dávejte pozor, aby nebyla slazená, nebyla naředěná nebo nebyla pasterovaná.

 

Postup:

Ananas nakrájejte na kousky a odšťavněte. Změřte kolik máte šťávy. Já jsem použila 650g ananasu a získala 400g šťávy. Z toho jsem udělala 6 nanuků. Na 400g šťávy přidejte 30g třtinového cukru. Jeden nanuk tedy obsahuje 5 gramů cukru. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil. Kdo chce může nechat nanuky zcela bez cukru

Ananasovou šťávu přelijte do formiček. Zakryjte víčky a dejte do mrazáku. Použít můžete i dřívka na nanuky. Používám je, když chci dělat nanuků více. Nanuky pak stačí vyndat a můžete dát dělat další.

Pro vyndání dejte formičku pod horkou vodu, stačí na pár sekund. Opakujte, dokud nepůjde vytáhnout. Takto vytáhněte všechny nanuky.

Nanuky po vyndání položím na plech vyložený pečícím papírem a vrátím do mrazáku. Při vytahování se trochu povolí a takto je zase zmrazíte. Poté dejte nanuky do sáčku, dózy nebo zabalte do potravinové fólie. Můžete je proložit pečícím papírem (jen pro jistotu, aby se neslepily)

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců

 

Nemáte odšťavňovač? Nakrájejte ananas na menší kostky. Dejte je do mixéru a spolu s troškou vody rozmixujte. Poté přeceďte přes sítko a lžící vymačkejte co nejvíce šťávy z dužiny.