Pokaždé když jedu do pražské Sapy (tržnice, kde seženete exotické ovoce a další asijské potraviny), přivezu si něco zajímavého. Tentokrát jsem si dovezla rambutan. Vím, že existuje, ale naživo jsem ho viděla poprvé. Sice nebyl zrovna nejlevnější, ale zase tak hrozné to nebylo.

Rambutan se mi jako ovoce líbí, vypadá opravdu exoticky. Trochu mi připomíná kaštan, akorát s dlouhými měkými červenými trny. Dneska jsem si pro vás připravila ochutnávku rambutanu a seznámení s ním. Postupně budu zkoušet další a další exotické ovoce a zeleninu. Určitě z nich udělám i nějaké zajímavé recepty.

 

Tržnice Sapa

Pražská tržnice v Praze Libuši. Prodává se zde oblečení, asijské potraviny, exotické ovoce, bylinky i zelenina. Je to také spousta restaurací a stánků s jídlem.

Můžete si tu dát například vietnamskou polévku Pho. Dávají do ní vše, co tam patří a je to úplně jiná velikost porce, než dostanete v restauracích v Praze.

Co je to rambutan?

Rambutan jsou plody pocházející ze stromu Nephelium lappaceum. Slupka rambutanu je pokrytá měkkými ostny. Uvnitř se skrývá plod ve tvaru míčku bílé barvy. Plody jsou velice šťavnaté. Tento strom roste převážně ve východní Asii, ale i na Srí lance a Filipínách.

 

Zajímavost:

Až 80% rambutanu tvoří voda.

 

Kolik rambutan stojí?

V Sapě mě stál 120 korun za vaničku 500 gramů rambutanu

 

Jak se rambutan jí?

Slupka se musí oloupat, ta je nejedlá. Jí se pouze bílá šťavnatá část uvnitř.

 

Ochutnávka:

Rambutan vypadá opravdu zajímavě. Myslela jsem, že ostny, nebo jak tomu říct, budou tvrdé, ale oni jsou měkoučké. Určitě se o ně nepíchnete. Rambutan jsem nařízla a oloupala. Jí se totiž pouze vnitřní bílá část.

Vůně i vzhled mi jednoznačně připomněl liči, které mám také moc ráda. Má sladkokyselou chuť.

Uprostřed plodu je většinou hnědo bílé semeno.

Chuťově byl rambutan opět velice podobný liči, to nás s Jardou napadlo hned po prvním kousnutím. Je velice šťavnatý.

Když rambutan vyloupete, je to spíše na chuť. Z 500 gramů vám zbyde jen pár kuliček. Ale je moc dobrý.

 

Použití:

Vyloupané plody rambutanu se jí syrové anebo je můžete použít do salátů či kompotů.

 

Trvanlivost a Skladování:

Rambutan skladujte v chladu. Doma vám vydrží 1-2 týdny.