Rajčatový salát s cibulkou, to je taková klasika, kterou si vždycky ráda dám. Pamatuju si, jak ve školní jídelně byl k jídlu vždycky ještě nějaký salát nebo kompot. Zjistila jsem, že mi to tak vyhovuje a ke každému jídlu dělám nějaký menší salát anebo dezert z ovoce. Je to takové příjemné zpestření po jídle.
Třeba ke karbanátku nebo sekané nesmí chybět okurkový salát, to je nutnost:-D. S rajčatovým salátem to mám podobně – dám si ho k řízku, topinkám s volským okem…hodí se snad ke všemu.
Suroviny
- 400g rajčat*
- 100g žluté cibule
- 2 lžičky slunečnicového nebo olivového oleje
- 2 lžičky cukru
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
*Čím lepší rajčata použijete, tím lepší salát bude. V létě používám velká červená rajčata, protože vím, že mají dobrou chuť. Když se mi povede nějaké vypěstovat, použiju domácí, ty jsou samozřejmě nejchutnější:-). V zimních měsících ale raději používám cherry rajčata, která mají lepší chuť, než ta velká, která jsou většinou bez chuti.
Použít se dají rajčata všech barev – červená, žlutá, fialová…
Postup
Rajčata nakrájejte na kostičky (ne moc malé). Cibuli nakrájejte nadrobno.
Poznámka: Jelikož nerada krájím cibuli, používám na to ruční sekáček (to brečení si ušetřím ráda:-))
Cukr, olej, sůl a pepř dejte do misky, promíchejte a přidejte nakrájená rajčata s cibulí.
Nechte chvilku odležet a podávejte