Ochutnejte tradiční španělský cheesecake z ricotty. Španělský cheesecake – Quesada pasiega je dezert typický pro region Kantábrie. Zaujal mě hned na první pohled. Když se podíváte na složení, je to jen pár základních surovin jako je mouka, cukr, mléko a pak taky sýr ricotta (bez ní by to nebyl cheesecake).

Čekala jsem, že bude dobrý, ale ne nijak výjimečný, on ale výjimečný je! Když ho rozkrojíte uvidíte úžasnou texturu. Vypadá jako pěna, přesto je pevný. Doufám, že je to vidět na fotce. Má jemnou chuť, kterou jsem vylepšila přidáním skořicového cukru. Příprava vám zabere jen pár minut. A teď ještě jedna zajímavá věc na tomto cheesecaku: dort nemá korpus! Je to vlastně jen upečená náplň. Já korpusy moc nemusím a asi i proto mi tento dort tak sednul.

Zkuste ho a uvidíte sami. Výsledek vás jistě mile překvapí, tak jako mě:-).

 

Doba přípravy: 5 minut

Doba pečení: 30-45 minut

 

Budete potřebovat:

  • 470g plnotučného mléka 
  • 200g ricotty
  • 150g krupicového cukru
  • 130g hladké mouky
  • 70g másla
  • 2 vejce M-L nebo 3 velikosti S
  • 1 lžička vanilkového extraktu (stačí i méně nebo použijte 1 vanilkový cukr)
  • Kůra z půlky citrónu
  • Špetka soli
  • Skořicový cukr na posypání

Pomůcky: kulatá dortová forma (použila jsem silikonovou)

Postup:

Máslo a cukr dejte do větší mísy. Elektrickým šlehačem nebo metličkou vyšlehejte.

Přidejte ricottu, vejce, hladkou mouku, vanilkový extrakt, nastrouhanou kůru z citrónu i sůl – tedy vše ostatní. Kůru z citrónu nastrouhejte na jemném struhadle. Vyhněte se bílé části, ta je hořká. Potřebovat budete pouze žlutou kůru, proto na struhadlo moc netlačte.

Formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto do ní nalijte a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180 stupňů 30-45 minut, střední rošt. Až bude párátko po vytažení suché můžete dort vytáhnout.

Před vyklopením nechte cheesecake alespoň 15 minut vychladnout. Nejdřív se musí zpevnit. Pokud máte silikonovou formu nebo jinou formu bez sundávacího dna, je lepší nechat dort vychladnout na lince a pak ho přenést do lednice. Po 2-4 hodinách teprve dort vyklopte. Dělám to tak, že si na formu dám rovný talíř. Otočím, poté na dort položím druhý talíř a otočím zpátky. Tak dort vyklopím z formy. Dort ale musí být dost pevný, jinak by se vám to nepovedlo.

Cheesecake podávejte teplý nebo studený.

Cheesecake jsem ještě posypala skořicovým cukrem. Musím říct, že mi se skořicovým cukrem chutnal ještě víc. Rozhodně bych s ním nešetřila, skořice se k tomuto dortu skvěle hodí.

Poznámka: Poprvé se recept málem nepovedl. Zapomněla jsem do něj dát ricottu. Těsto už bylo ve formě a dokonce i v troubě. Naštěstí bylo ještě tekuté, tak jsem ho rychle vylila do mísy a přidala k němu sýr. Nevím jak by dort dopadl kdyby chyběla hlavní surovina😊. Takže hlavně nezapomeňte přidat ricottu 😀 😀

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny