Pečivo si doma peču už nějaký ten rok. Poslední 2 měsíce jsem byla moc ráda za to, že si umím pečivo upéct. Dříve jsem pro pečivo chodila do obchodu obden, protože rohlíky nebo housky déle nevydržely. Ušetří mi to dost cest do obchodu, kam bych jela jen kvůli pečivu. Přeci jen je teď lepší chodit do obchodů co nejméně.
Jsem ráda, že to máte stejně. Chodí mi od vás plno zpráv o tom, jak si pečete pečivo, abyste pro něj nemuseli do obchodu. Další důvod, proč jste si začali péct pečivo bylo také to, že vám zkrátka to kupované nechutnalo. Dokonce mi přišly i fotky vašich výtvorů. Absolutní vítěz je podle vás cibulový chléb. Mám to stejně, je to taky můj favorit. Přišly mi fotky chlebíků i houstiček, které vypadaly jako od profíků. Prostě nádhera😊.
Často se mě ptáte, jak pečivo skladuji. Přiznám se, že jsem doteď pečivo nechávala zabalené v utěrce, vychladlé troubě anebo jsme ho hned ten den snědli. Vím, že to není ideální, protože pečivo dlouho nevydrží. Díky vám jsem se nad tím zamyslela a začala hledat, do čeho pečivo uložit, aby děle vydrželo. Při hledání jsem objevila funkční pytlík na chleba Wrap up, nebo jak mu říkám já: wrapáček. Vyrábí se u nás v České republice. Podle mě je teď ještě důležitější podpořit naše české firmy, protože zažily velice těžké období. Proto jsem také hledala český výrobek.
Obal pytlíku je navržen tak, aby v něm pečivo vydrželo déle, než v bavlněné utěrce anebo naopak neplesnivělo jako v případě igelitového pytlíku. Řekla jsem si, že tento pytlík musím vyzkoušet. Protože vás toto téma hodně zajímá, připravila jsem si pro vás info o pytlíku a test, jak pytlík fungoval. Pojďme se tedy na něj podívat:
Pytlík na chleba Wrap up
Rozbalení balíčku:
Balíček přišel velice rychle. Na stránkách www.wrapup.cz jsem si vybrala jeden střední pytlík a jeden velký pytlík na kulatý chléb. Na výběr je několik velikostí a motivů. Já jsem si vybrala levanduli. Balíček mě mile překvapil. Kromě zmíněných pytlíků, jsem v balíčku dostala i roušku se stejným motivem jako pytlík. To mě moc potěšilo, protože rouška se v této době hodí. Motiv levandule miluju! Rouška je velice pohodlná, dobře se přes ní dýchá a nikde neodstává. Líbí se mi její střih, dobře sedí. Dále byl v balíčku časopis s tipy, kam se vydat po České republice. To se bude tento rok hodit😊.
Je skvělé, že ke každému pytlíku dostanete letáček s návodem na údržbu. Dozvíte se, jestli se ho prát v pračce, jak ho správně sušit apod. Dostat návod k nové věci je dost důležité, ale přesto na něj někteří výrobci zapomínají.
Pytlíky: Střední obal se mi bude hodit na většinu chlebů, co peču. Velký obal se mi bude hodit na větší chleby, jako je můj oblíbený cibulový chléb.
Pytlíčky na chleba vám z eshopu přijdou bez krabičky. Zabalené v krabičce se prodávají pouze na prodejnách. Pokud ale chcete pytlík jako dárek a chtěli byste ho mít zabalený v krabičce, napište si o to do poznámky. Rádi vám do ní pytlík zabalí:-).
Na fotce vidíte střední obal na chléb s návodem, jak ho správně používat a udržovat.
Výhody pytlíku:
- Šetří životní prostředí-je určený pro opakované použití
- Náhrada plastových obalů-místo igelitových sáčků apod.
- Dá se využít pro bezobalové nakupování pečiva
- Je skladný
- Lehce udržovatelný, v případě potřeby je možné obal vyprat v ruce nebo pračce
- Pečivo v něm vydrží déle, oproti uchování v utěrce nebo igelitovém sáčku
- Funkční obal zpomaluje únik vlhkosti z pečiva a tím ho uchová déle čerstvé
- Bavlněný pytlík má vnitřní membránu s protiplísňovou odolností, zpomalující vysychání chleba
- Díky speciálnímu dvouvrstvému obalu pečivo dýchá a jen tak nezplesniví. Na rozdíl od běžné utěrky prochází vlhkost vnitřní textilií pozvolna a pečivo nevysychá a netvrdne.
- Hezký design
- Na výběr různé vzory, můžete ho sladit třeba s vaší kuchyní:-)
- Zabraňuje zbytečnému plýtvání jídla. Schválně, kolik chlebů nebo jiného pečiva jste vyhodili kvůli plísni nebo protože byl tvrdé jako beton?
- Český výrobek
- Ruční výroba
Jak správně zabalit pečivo do pytlíku:
Postup: Pečivo se vloží do pytlíku. Pohlazením z něj vytlačíte vzduch, zatáhnete šňůrky a někam ho pověsíte nebo položíte.
- Pečivo musí být správně vychladlé.
- Domácí chléb je lepší nechat alespoň půl dne v utěrce, než zcela vychladne.
- Chléb ukládejte do pytlíku řeznou plochou dolů.
- Pečivo bez kůrky je třeba pevně zabalit a zamotat, aby mělo maximální kontakt s textilií.
- Pečivo zabalené v pytlíku se už nesmí dávat do igelitu nebo neprodyšné chlebovky (u dřevěné to chce vyzkoušet).
- Wrapáček můžete někam položit nebo ho pověsit (každý pytlík má šňůrky).
- Nedávejte ho na přímé sluníčko.
Příklad: Chléb bude postupně ubývat. Nejdříve ho jen dáte do pytlíku a zatáhnete šňůrky. Kdy zůstane jen půlka, položíte ho do pytlíku řeznou plochou směrem dolů. Pytlík omotáte kolem chleba a pevně zavážete. Jak bude chleba ubývat, budete chleba více omotávat.
Zabalený chléb:
Takto vypadá velký pytlík na kulatý chléb
Jak ho udržovat:
- Wrapáček je lehce udržovatelný. Drobky stačí vytřepat a poprašek z mouky otřít vlhkým hadříkem. U mě zatím stačilo vyklepání. Pokud je to třeba, je možné pytlík vyprat v ruce anebo ho na max. 30 stupňů v pračce. Při praní se nesmí použít aviváž.
- Při ždímání výrobce radí nastavit otáčky na maximálně 800, aby nedošlo k polámání vláken a pokrčení látky.
- Pytlík se nesmí sušit v sušičce.
- Po vyprání obal roztáhněte a nechte proschnout.
- A co žehlení? Vnější bavlněný obal se může žehlit, vnitřní (bílá) látka se žehlit nesmí. Je potřeba vytáhnout bílou vnitřní část a vyžehlit pouze bavlnu.
Kde pytlík koupit
Pytlíky na chleba Wrap up koupíte na www.wrapup.cz
Na stránkách seženete i překrásné ošatky na chleba, obaly na sklenice a bavlněné roušky. Vždy je na výběr více motivů, takže si můžete vybrat, který se vám bude hodit do vašeho bytu.
Hodnocení:
Pytlík už jsem několikrát vyzkoušela a jsem s ním velice spokojená. Líbí se mi, jak vypadá. Je mnohem skladnější než chlebník a zabere minimum místa. Když ho nepotřebuji, jen ho stočím do ruličky a dám do skříně.
Jako první jsem pekla chléb cibulový. Předtím mi v utěrce vydržel maximálně dva dny. Proto jsem každé dva dny pekla menší chlebík, aby se snědl. V pytlíku na chleba mi cibulový chléb vydržel 5 dnů. Možná by vydržel i déle, ale už jsme ho nevydrželi nesníst:-). To je mnohem déle,než když byl zabalený v utěrce.
Dále jsem pekla menší celozrnný chléb. Zatím je to čtvrtý den, uvidíme, jak dlouho ještě vydrží. Celozrnný chléb mi vždy ztvrdnul do druhého dne, asi to bude tou celozrnnou moukou. Zatím je ale pěkně měkký, to mě velice překvapilo. Slibuju, že ho celý nesním a dám vám vědět, kolik dnů vydržel:-).
Celozrnný chléb
V letáčku jsem četla, že pytlík funguje nejlépe na domácí pečivo a nebalené kváskové chleby. Je jasné, že v případě rozmrazeného pečiva, musíte pečivo sníst co nejrychleji. Rozpékané pečivo nekupuji, takže vám neřeknu, jak moc pytlík prodlouží jejich trvanlivost. Raději si kupte dobrý chléb anebo si ho upečte. Stejně tak si můžete upéct i housky, rohlíky nebo bagety (mimochodem Wrap up má v nabídce i obal na bagety). Na mých stránkách najdete plno receptů na pečivo, stačí si vybrat, který vyzkoušíte. Příští týden se chystám na kváskový chleba. Kváskový chléb by měl mít ze všech chlebů nejdelší trvanlivost. Zkrátka čím kvalitnější chleba do pytlíku dáte, tím déle vydrží.
Řekla bych, že pytlík oceníte, ať už si pečete domácí pečivo nebo ho kupujete. Pytlík na chleba je skvělá věc. Jsem ráda, že jsem ho objevila. Nemusím péct tak často, to je skvělé. Igelitové pytlíky nejsou na uchování pečiva vhodné, pečivo se v nich zapaří a zplesniví. V utěrce vám zase pečivo rychle ztvrdne. Tohle je takový kompromis mezi utěrkou a igelitovým pytlíkem. V pytlíku na chleba vám pečivo vydrží déle měkké a čerstvé. Když zrovna doma žádné pečivo nemáte, stačí ho stočit do ruličky a někam schovat, to by s chlebníkem nešlo. Mám hodně malou linku, proto jsem za každé ušetření místa ráda.
Přišlo mi od vás hodně dotazů, v čem domácí pečivo skladovat. Řekla bych že s pytlíkem na chleba Wrap up rozhodně neuděláte chybu. Pečivo v něm vydrží déle, vypadá moc hezky, je skladný, ruční výroby a navíc je to český výrobek. Když mi přišel, hned jsem poznala, že to není nějaký na rychlo ušitý pytlík z Číny, z nějaké nekvalitní látky. Je vidět, že si s ním někdo dal práci.
Chcete aby vám pečivo déle vydrželo? Tohle je podle mě skvělá volba:-).
Test pytlíků:
Slíbila jsem vám, že pytlíky vyzkouším a dám vědět, jak dlouho v nich pečivo vydrží. K testování jsem použila domácí celozrnný chléb. Půlku chleba jsem zabalila do pytlíku Wrap up a půlku do klasické utěrky, abych to pak mohla porovnat. Schválně jsem do každého dala jen půlku, protože je mi jasné, že nikdo nebudeme skladovat celý chléb, ale spíše z něj budeme postupně ukrajovat.
Dnes je to šestý den, co jsem chleba upekla. Na fotce je vidět znatelný rozdíl. Vlevo vidíte chléb zabalený v pytlíku na chleba a vpravo je chleba zabalený do utěrky. Není to ale jen o vzhledu. Chleba z pytlíku chutná výborně. Je sice trochu tužší (nijak výrazně), ale pořád dobrý na jídlo. Zato chléb zabalený v utěrce už použiju leda tak na strouhanku. Je tvrdý jako beton a bochník se už nedá ani zmáčknou. Zkoušela jsem ho uříznout, ale nepovedlo se mi to.
Vlevo: chléb zabalený v pytlíku na chleba Vpravo: Chléb zabalený do utěrky
Chléb zabalený v pytlíku na chleba Wrap up, 6. den:
Ochutnávka: Chleba je stále chutný. Snadno se krájí a kromě trochu tužší kůrky je měkký. Nějaký rozdíl oproti prvnímu dni tam je, ale nijak velký. Chleba se při krájení nedrolí, není vysušený. Na chlebu nejsou známky pro plísni. Vonní hezky. Dneska a zítra ho už asi sníme.
Chléb zabalený do utěrky, 6. den:
Tento chléb už si k jídlu nedám. Je tvrdý jako beton, takže jsem ho ani nechutnala. Přemýšlím nad tím, jak ho využiju. Chtěla bych z něj udělat strouhanku, ale na to si budu muset půjčit nějaký pořádně ostrý nůž. Uprostřed je ještě trochu měkký, ale je to jen malá část a i tak už je vysušená. Řekla bych, že třetí den byl v utěrce maximum. Už druhý den chleba začal tvrdnou, takže bych musela kůrku oříznout.
Výsledek:
V tomto testu jednoznačně vyhrál pytlík na chleba. Četla jsem, že v něm pečivo vydrží déle, ale takový rozdíl jsem nečekala. Určitě bude také záležet na tom, jaké pečivo do něj dáte. Já jsem do něj dala domácí celozrnný chléb. Nejdelší trvanlivost by měl mít chléb kváskový, takže jsem na něj docela zvědavá. Pytlík na chleba splnil mé očekávání. Jsem ráda, že v něm chleba takhle dlouho vydrží.
Zřejmě budu muset pytlík koupit i mým rodičům. Většinou se nedomluví a každý koupí jeden chleba. Pak jeden končí v koši, protože dva jsou pro ně moc. Takhle jim vydrží déle a mohly by to stihnout sníst. Když tak nad tím přemýšlím, asi jich koupím více a budu mít vyřešené dárky k Vánocům pro celou rodinu. Všichni kolem mě vyhazují tvrdé pečivo do koše a tenhle pytlík na chleba by jim mohl s tím zbytečným vyhazováním pomoci:-).
Výsledek mě přesvědčil o tom, že pytlík nejen hezky vypadá, ale taky pečivu prodlouží trvanlivost. Asi poprosím Ježíška, aby mi ještě přinesl pytlík na bagety:-).
Hezký den, Veroniko,
děkuji vám za zajímavou recenzi. Chtěla bych se zeptat, jestli po uložení do pytlíku změkne kůrka, nebo zůstane oproti střídce hezky pevná tak, jak je po upečení? Mám doma jeden povoskovaný pytlík, ale kůrka v něm právě vždy změkne, což nám doma bohužel nevyhovuje.
Mějte se hezky 🙂
Dobrý den. Podle mého názoru je chléb stále chutný po dobu několika dní, tedy i kůrka:). Raději jsem ale kontaktovala výrobce a zeptala se. Přeci jen pytlíky používají déle a mají i zpětnou vazbu od lidí:
Zpráva od výrobce Wrap up, odpověděla Lea Duží
Cituji: „V obalech pro vzduch hodně nepropustných se na povrchu chleba kondenzuje malinké množství vody, která vzniká z vodní páry při „dýchání“ chleba. Povrch kůrky je vlhký a tím kůrka změkne. Nejvíce je tento proces v igelitu, částečně bude probíhat i ve voskovaném ubrousku, kde jsou póry v bavlněné látce zalepeny voskem. V našem pytlíku neprobíhá vůbec, protože membránová textilie je propustná pro vzduch. Jen u čerstvě upečeného chleba může v minimálním množství probíhat, proto doporučujeme nechat čerstvě upečený chleba na cca 12 hodin v čisté utěrce, kde se vydýchá a vychladne a utěrka tuto vlhkost vstřebá do sebe, takže kůrka zůstane suchá a tím i křupavá. Později v pytlíku se už voda nekondenzuje“.
Podle mě se tedy shodneme, že je kůrka stále dobrá, jako po upečení a nezměkne:-). Myslím, že s tímhle pytlíkem určitě neuděláte chybu:-). Voskové ubrousky také používám, ale na pečivo se mi více osvědčily tyto pytlíky. Krásný den, Veronika