O víkendu jsem dostala chuť na žloutkové košíčky. Tedy já jim říkám pudingové, protože žádné žloutky neobsahují (alespoň ty, co dělám). Jenže se mi nechtělo dělat s tolika košíčky. Z jedné várky vyjde snad 60 košíčků, to je docela dost. Rozhodla jsem se, že malé košíčky tentokrát neudělám. Namísto toho jsem udělala jeden velký dort. Stejné těsto, stejný krém i ovoce na ozdobu. Jen z toho všeho uděláte velký dort.

Kdo má ráda pudingové košíčky, ten si určitě smlsne. Udělejte si radost a oslaďte si život😊.

 

Korpus:

  • 300g hladké mouky
  • 200g hery
  • 80g moučkového cukru
  • 2 žloutky (vejce vel. M) – celkem 33 gramů
  • 1 vanilkový cukr
  • Volitelně: kůra z ½ citrónu

 

Pudingový krém:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 200g moučkového cukru
  • 5 vanilkových pudingů (205 gramů)
  • 250g másla
  • 2 vanilkové cukry

Poznámka: pro nižší vrstvu krému je možné udělat poloviční množství krému

 

Na ozdobu:

  • Lesní ovoce, mandarinky, kiwi nebo jiné kyselejší ovoce
  • Dortové želé – červené nebo průhledné*

*želé používám na polití celého dortu. Zabrání osychání ovoce i pudingu a dodá mu krásný lesk.

 

Těsto:

Žloutky utřete s cukrem. Přidejte heru a zbytek dalších surovin dejte do mísy a smíchejte (ručně nebo v robotu).

Kulatou dortovou formu vymažte a vysypejte moukou. Těsto dejte doprostřed a rozmačkejte ho do stran. Nebo můžete použít malý váleček.

Těsto propíchejte, ať se při pečení nevyboulí.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 30-40 minut. Nechte vychladnout. Dokud korpus nevychladne, jinak by mohl prasknout.

 

Pudingový krém:

V míse smíchejte 1/3 mléka a vanilkový puding. Dobře rozmíchejte.

Mezitím přiveďte k varu zbytek mléka s moučkovým cukrem. Když se mléko vaří, přidejte za stálého míchání mléko s pudingem. Ze začátku můžete použít metličku, až puding ztuhne, chce to vařečku. Oproti klasickému pudingu bude pěkně hustý. Vařte 5 minut za stálého míchání.

Odstavte a vmíchejte na kousky nakrájené máslo. Míchejte, dokud se máslo nespojí s krémem.

Krém na zdobení nenechávejte úplně vychladnout. Jen počkejte pár minut, až se s ním bude dobře pracovat. Občas ho promíchejte, jinak by mohl na povrchu moc ztuhnout. Od krému raději neodcházím a celou dobu ho hlídám a promíchávám. Pokud nemáte čas, jen krém nalijte na dort a dejte ztuhnout. Já jsem chtěla velký žloutkový košíček, tak jsem postupovala stejně😊.

Až bude krém horký, ale ne vařící, přendejte ho do zdobícího sáčku. Ustřihněte roh nebo použijte zdobící špičku. Zvolila jsem nástavec s hvězdičkou.

Na korpus ještě můžete dát okapané kompotované mandarinky. Korpus trochu změkčí.

Celý dort ozdobte krémem. Někdy je nutné nechat jednotlivý vrstvy minutku ztuhnout.

Dort dejte ztuhnout do lednice.

Po ztuhnutí ozdobte ovocem. Vhodné je kyselejší ovoce jako kompotované mandarinky, borůvky, maliny nebo ostružiny či kiwi. Nakonec si podle návodu připravte dortové želé. Tento krok je volitelný, dort i ovoce po něm bude krásně lesklé a nebude osychat. Připravené želé nechte trochu vychladnout a poté dort potřete mašlovačko (používám silikonovou) anebo ho polijte. Raději ho ale potírám stěrkou, abych nepromočila korpus. Želé při polévání dost stéká a vsákne se do korpusu.

Dejte zpátky do lednice a nechte ztuhnout.

Nakrájejte a můžete podávat:-). Mimochodem lépe se jí vidličkou než lžičkou.

 

Poznámka: Kdyby vám náhodou ztuhnul krém, můžete ho zkusit projet tyčovým mixérem.

Rychlejší verze tohoto dortu:

Další možnost je nechat korpus v dortové formě a nalít na ně ještě horký pudingový krém. Nebude to vypadat jako košíček, ale zase je to rychlejší😊.