Vyrobit si domácí tortily je stejně tak snadné jako si vyrobit těsto na pizzu. Budete potřebovat jen hladkou mouku, vodu a trochu másla nebo oleje. Tortily se pečou na sucho takže neobsahují žádný tuk navíc. Používají se v mexické kuchyni na přípravu enchiladas, plněných masových nebo zeleninových tortil a také na quesadilly. Chutnají skvěle slané, ale i sladké plněné třeba banánem a nutelou. Kupované tortily nechte pro jednou v regále a pusťte se do vlastních. Není to nic těžkého a výsledek bude stát za to.
Suroviny
- 270g hladké mouky
- 180ml vody
- 3 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje (tuk tortily změkčí)
- 1/2 lžičky soli
Příprava
- Všechny suroviny smíchejte a vytvořte z těsta kouli. Přikryjte jí utěrkou a nechte 15 minut odstát.
- Těsto rozdělte na 8 dílků a připravte si pomoučněný vál.
- Zatím je těsto ještě docela lepivé, ale tortily je třeba podsypávat moukou to je ještě zahustí.
- Každou tortilu vyválejte na pomoučněném vále na kruh o velikosti cca 20 centimetrů. Podsypávejte aby se tortila nepřilepila.
- Když máte první tortilu vyválenou rozpalte nasucho pánev nebo palačinkovač. Opatrně jí položte na pánev (je docela tenká) a z každé strany krátce opečte. Když se zespodu objeví první hnědý flíček můžete tortilu otočit a opakovat z druhé strany. V obchodě mají hnědých flíčků plno, ale doma mi tortilly při delším pečení ztvrdly. Chce to přijít na dobu pečení takovou, aby tortily zůstali měkké. U mě je to okolo 30 sekund. Když je tortila upečené pokračujte v pečení dalších. Tortily si nepřipravuji vyválené dopředu protože se mi než přijdou nařadu často přilepí. Lepší je nechat pánev rozpálenou a když se první peče začít válet druhou. Pozor ale, ať tortillu nepřipálíte.
Skladování: v uzavřeném obalu v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3 dny