Suroviny
- 125 ml vody
- 40g hery
- 40g hladké mouky
- 40g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- vanilková zmrzlina na naplnění*
*odkaz na domácí zmrzlinu najdete pod článkem
Příprava
Pomůcky: elektrický nebo ruční šlehač, plech, zdobicí nebo klasický sáček, malý hrnec, vařečka,
- Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
- Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
- Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřilnavého povrchu nevytvoří kouli.
- Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
- Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
- Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
- Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech malé kopečky. Asi 2 centimetry vysoké. Ostré vrcholky uhlaďte navlhčeným prstem aby jste získali typický kulatý tvar profiterolek.
- Vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 210 stupňů než naběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15 minut. Aby nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.
Po vychlazení rozřízněte a plňte vaší oblíbenou zmrzlinou. Také můžete polít čokoládovou nebo ovocnou polevou
Skladování: v lednici. Bez náplně v uzavřeném obalu i při pokojové teplotě
Také lze bez nebo s náplní zamrazit. Aby se profiterolky neslepily můžete je dát do mrazáku ztuhnout na talíři nebo tácu. Po zmrznutí je přendejte do sáčku
Odkaz na domácí vanilkovou zmrzlinu: https://www.zijemehomemade.cz/vanilkova-zmrzlina/