Jarda miluje preclíky. Kupovala jsem mu je tedy nějakou dobu v obchodě. Víte ale, že si ráda vše vyrábím sama, a tak jsem se odhodlala a začala zkoušet. Mimochodem za 1 preclík chtěli 16 korun, a to už mi nepřijde zrovna málo. Domácí jsou rozhodně levnější. Kromě toho si neskutečně užívám to tvarování. Je to jako být zpátky ve škole a tvarovat na hodinách výtvarné výchovy něco z modelíny:-D.

Jdeme na to?:-)

 

Budete potřebovat:

  • 360 ml vlažné vody (38 stupňů)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (nebo oleje)
  • 525 g hladké mouky (začněte na 470 a postupně přidávejte)
  • Hrubá sůl na posypání

 

Dále:

  • 2150 ml vody
  • 120 g jedlé sody

 

Postup

Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a droždím. Nechte minutu stát a poté vmíchejte rozpuštěné máslo a mouku. Sůl přidejte až nakonec.

Hnětejte v robotu 3 minuty. Těsto se nesmí lepit, postupně vmíchávejte mouku. Já jsem dala celkem 525 gramů, uvidíte kolik dáte vy😊.

Mísu s těstem zakryjte a nechte 10 minut kynout.

Potom přiveďte vodu k varu a vsypte do ní jedlou sodu. Preclíky se před pečením musí povařit v této lázni.

Těsto vyklopte na vál a rozdělte ho na 75 gramů kousky. Z každého vyválejte 50 cm dlouhého hada a zatočte, jak je to na fotce/ videu.

Každý preclík vložte pomocí děrované lžíce do vroucí vody a nechte 20-30 sekund vařit. Déle ne, proto si buď nastavte minutku nebo počítejte. Když tam budou déle, budou mít kovovou chuť a to není dobré. Posypte vločkovou solí. Poté opakujte s dalšími preclíky.

 

Když máte všechny preclíky připravené, můžete péct.

Na nízký plech dejte tolik preclíku, kolik se jich tam vejde. Mě to vyšlo na 1 a půl plechu jestli se nepletu.

Pečte na 210 stupňů dozlatova. Já jsem je pekla 11 minut na horní a dolní ohřev a poté dalších 5 minut s větráčkem, aby ještě pěkně zezlátly. Doba pečení se u jiné trouby může samozřejmě lišit.

Druhou várku jsem pak pekla od začátku s větráčkem. Můžete tedy experimentovat jako já😊.

TIPY:

  • Preclíky, které jsem válela na samotné podložce byly skvělé. Ty, které jsem trochu pomoučnila lehce popraskaly.
  • Aby zhnědly je lepší ke konci zapnou větráček.
  • Preclík dejte na děrovanou lžíci a opatrně položte do vroucí vody. Lépe si udrží svůj tvar, než když ho tam dáte rukou.
  • Těsto při válení nesmí praskat. Pokud praská, navlhčete si ruce a zkuste ho trochu propracovat.
  • Nenechávejte preclíky louhovat déle než 30 sekund jinak budou mít kovovou chuť.
  • Do vody vkládejte 1-2 preclíky, více najednou ne.