Slunečnicové mléko můžete vyrobit i z pražených slunečnicových semínek. Dají se tak koupit nebo si je můžete upražit sami v troubě nebo na pánvi. Ořechovější chuť semínek tak ještě více vynikne. Jedná se o rostlinné mléko, je tedy vhodné i pro vegany nebo osoby s alergií na laktózu.
SurovinY
- 1000ml vody
- 80g slunečnicových semen -loupaných
Příprava
- Slunečnicová semínka dejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte 8-10 minut na 175 stupňů, občas promíchejte. Až semínka začnou vonět můžete je vyndat. Slunečnici můžete před pražením namočit na 8 hodin do vody a uložit do lednice.
- Slunečnici i s vodou rozmixujte. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
- Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte mléko neslazené
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny