Máslo z pražených slunečnic určitě stojí za vaši pozornost. Chuťově je vlastně docela podobné arašídovému máslu a stejně jako máslo z arašídů i to slunečnicové chutná skvěle. Slunečnice mají na naše zdravý mnoho pozitivních účinků. Obsahují 90% tuků, ale těch dobrých takže je to v pořádku. Mají vysoký obsah vitaminu E a hořčíku. Díky vysokému obsahu bílkovin je ideální pro vegany, vegetariány nebo sportovce. Můžete ho použít i jako pomocníka na hubnutí, když vás bude honit mlsná stačí lžička nebo dvě a hlad je pryč.
Když si přidáte lžíci másla do smoothie nebo musli budete mít energii na celý den. Na rozdíl od kávy takhle energii vydrží. Také se používá se jako nutela na pečivo nebo ke zvýšení obsahu bílkovin do lívanců, palačinek nebo koktejlů. Pražené máslo má silnou ořechovou chuť a z ořechových a semínkových másel je jedno z nejchutnějších.
Suroviny
- 500g syrových loupaných semen slunečnice
Volitelně:
*2 lžíce kokosového oleje
*Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti
Příprava
- Slunečnice nasypte v jedné vrstvě na plech.
- Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů.
- Pečte 5-10 minut až se slunečnice rozvoní a lehce zezlátne. Vždy po asi 3 minutách slunečnici promíchejte. Hlídejte jí ať se nepřipálí.
- Tímto jste slunečnici upražily a můžete přejít k výrobě másla:
- Slunečnici nechte trochu vychladnout. Může být vlažná, ale rozhodně jí do mixéru nedávejte vařící.
- Mixujte jí po dobu 3-5 minut. Oproti nepraženým semínku se máslo z pražené slunečnice vytvoří rychleji.
- Pro urychlení a usnadnění mixování přidejte kokosový olej. U slabých mixéru ho bude možná třeba přidat o něco více (ale hlavně že to pomůže). Máslo přidáním kokosového oleje na chuti neztratí, bude chutnat stejně dobře.
- Občas zastavte a setřete ze stran mixéru usazené máslo.
- Když je máslo hotové ochutnejte ho a podle chuti oslaďte. Také ho můžete nechat neslazené.
- Přendejte do zavírací sklenice a nechte úplně vychladnout.
- Poté teprve sklenici uzavřete
Skladování: v lednici i při pokojové teplotě. Jen při pokojové teplotě bude tekutější
Trvanlivost: 2-3 měsíce při pokojové teplotě, 1 rok v lednici