Když rozmixujete strouhaný kokos získáte úžasné kokosové máslo. Toto máslo je ale vyrobené z praženého kokosu a tak bude mít máslo výraznější kokosovou chuť a vůni. Liší se nejen chutí, ale i barvou která je namísto bílé piškotová. Já osobně dávám přednost tomuto máslo. Pražení mu dodá jedinečnou chuť, kterou jsem si okamžitě zamilovala.
Potěším i všechny na bezlepkové dietě a vegany- máslo je bez lepku a vyrobené pouze z kokosu. Když se podíváte na recept obsahuje jen strouhaný kokos, kokosový olej a kokosový cukr, tedy samí kokos. Chutě jsou tak dokonale sladěné a dělají z másla vynikající pochoutku.
Suroviny
- 500g strouhaného kokosu
- 2-3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kokosového cukru (nebo cukru)
Strouhaný kokos používám klasický, který mají v každém obchodě.
Pomůcky: výkonný mixér nebo kuchyňský robot, plech
Příprava
- Kokos nasypte do velkého plechu. Zaklepte s ním, aby bylo kokosu na plechu všude stejně.
- Plech vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů. Plech dávám na střední rošt a peču na horní a dolní ohřev.
- Pečte 10-15 minut. Po 3 minutách vždy promíchejte. U každé trouby to budete jinak, takže to chce hlídat. Kokos se má rozvonět a získat barvu piškotu.
- Když je kokos hotový vyndejte ho a nechte na lince trochu vychladnout. Může být vlažný, ale nesmí být vařící (tupí to nože a ne všechny mixéry teplo vydrží).
- Kokos spolu s kokosovým olejem mixujte po dobu cca 10 minut. Pravidelně zastavujte a setřete máslo ze stran.
- U každého mixéru nebo robotu bude doba mixování jiná. Kokos bude ze začátku suchý a bude to vypadat že se nic neděje. Ale postupně se z něj začnou uvolňovat oleje a začne měnit konzistenci. Hotové máslo vypadá jako piškotová máslová náplň s kousky kokosu. Kousky kokosu úplně nezmizí, ale pokud vám tam vadí můžete máslo přepasírovat.
- Ochutnejte máslo a podle chuti oslaďte. Používám kokosový cukr protože se k máslu skvěle hodí, ale použít můžete jakékoliv jiné sladidlo (třtinový cukr atd.). Po přidání cukru je ale potřeba máslo ještě chvilku mixovat. Hlídejte si aby vám v másle nezůstali kousky cukru jinak tam budou pěkně křupat. Také můžete použít moučkový třtinový cukr, agáve sirup atd.
- Kokosové máslo přendejte do zavírací sklenice a po vychladnutí teprve uzavřete. Po vychladnutí ztvrdne, před použitím ho nechte při pokojové teplotě změknout.
Použití: na pečivo, do koktejlů, samostatně, jako poleva, do náplní dezertů, dortů a zákusků…
Skladování: v lednici i při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 rok v lednici nebo několik měsíců při pokojové teplotě