Moučkový cukr je vyrobený z bílého rafinovaného cukru. Bílý cukr ale není jediný ze kterého moučkový cukr můžete vyrobit. Použít můžete i třtinový, který je zdravější variantou na slazený. Obsahuje zdravý prospěšnou melasu a není rafinovaný takže stále obsahuje vitaminy a minerály. Dnes jsem si pro vás připravila recept na vanilkový práškový cukr právě z cukr třtinového. Stačí  nechat rozmixovaný cukr několik týdnů smíchaný se semeny vanilky a vanilkovým luskem. Získáte tak voňavý cukr který můžete použít na pečení i koktejlů, náplní nebo polev. Ve všech receptech které obsahují vanilkový cukr můžete použít tento recept. Cukr je práškový takže se snadno a během chvilky rozmíchá a nezanechá hrudky.

Suroviny

  • 500g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička kukuřičného škrobu*

*kukuřičný škrob lze vynechat, ale zabraňuje hrudkování cukru. Bez škrobu po určitém čase cukr ztvrdne takže bude potřeba ho znovu rozmixovat.

Příprava

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte.
  2. Špičkou nožem vyškrábněte z vanilky semínka.
  3. Přidejte je k cukru a dobře promíchejte.
  4. Cukr přesypte do zavírací sklenice a přidejte i vanilkový lusk.
  5. Sklenici uzavřete a nechte 2-3 týdny stát na tmavém místě. Občas můžete protřepat.
  6. Když je cukr hotový stačí vyndat lusk a cukr rozmixovat apolu s kukuřičným cukrem. Pro jistotu ho prosypte přes jemné síto. Pokud v něm něco zůstane rozmixujte (jen to v sítku). Získáte tak jen ten nejjemnější cukr.
  7. Cukr uložte do zavírací sklenice nebo dózy. Nyní je připraven k použití.

 

TIP:Vanilkový lusk nevyhazuje. Použijte ho do jiného receptu (třeba horké bílé čokolády nebo pudingu). Stále má dost chuti, aby recept ještě ovoněl.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok