Moučkový cukr je vyrobený z bílého rafinovaného cukru. Bílý cukr ale není jediný ze kterého moučkový cukr můžete vyrobit. Použít můžete i třtinový, který je zdravější variantou na slazený. Obsahuje zdravý prospěšnou melasu a není rafinovaný takže stále obsahuje vitaminy a minerály. Dnes jsem si pro vás připravila recept na vanilkový práškový cukr právě z cukr třtinového. Stačí nechat rozmixovaný cukr několik týdnů smíchaný se semeny vanilky a vanilkovým luskem. Získáte tak voňavý cukr který můžete použít na pečení i koktejlů, náplní nebo polev. Ve všech receptech které obsahují vanilkový cukr můžete použít tento recept. Cukr je práškový takže se snadno a během chvilky rozmíchá a nezanechá hrudky.
Suroviny
- 500g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička kukuřičného škrobu*
*kukuřičný škrob lze vynechat, ale zabraňuje hrudkování cukru. Bez škrobu po určitém čase cukr ztvrdne takže bude potřeba ho znovu rozmixovat.
Příprava
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte.
- Špičkou nožem vyškrábněte z vanilky semínka.
- Přidejte je k cukru a dobře promíchejte.
- Cukr přesypte do zavírací sklenice a přidejte i vanilkový lusk.
- Sklenici uzavřete a nechte 2-3 týdny stát na tmavém místě. Občas můžete protřepat.
- Když je cukr hotový stačí vyndat lusk a cukr rozmixovat apolu s kukuřičným cukrem. Pro jistotu ho prosypte přes jemné síto. Pokud v něm něco zůstane rozmixujte (jen to v sítku). Získáte tak jen ten nejjemnější cukr.
- Cukr uložte do zavírací sklenice nebo dózy. Nyní je připraven k použití.
TIP:Vanilkový lusk nevyhazuje. Použijte ho do jiného receptu (třeba horké bílé čokolády nebo pudingu). Stále má dost chuti, aby recept ještě ovoněl.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 rok