Klasický moučkový cukr všichni známe. Ale věděli jste že si doma můžete vyrobit i vanilkovou verzi? Stačí si doma vyrobit vlastní vanilkový cukr a potom ho rozmixovat na prášek. Aby cukr časem nezačal tvrdnout přidejte i trochu kukuřičného škrobu. Dokáže z cukru přebytečnou vlhkost vytáhnout. Dneska jsem akorát po 2 týdnech vyndala vanilkový cukr a napadlo mě že by něj vlastně mohl být i moučkový (ale krásně ovoněný). Moučkový cukr si už dlouho doma vyrábím, ale potěšilo mě že budu mít doma i jeho vanilkovou verzi. Skvěle se hodí do receptů kde nechcete krystalky cukru. Například do krémů, oslazení šlehačky nebo různých tvarohových dezertů. Zkrátka kdekoliv kde potřebujete aby se cukr hned rozpustil a nekřupal mezi zuby. Tak tady je recept:

Suroviny

  • 500g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička kukuřiného škrobu

Příprava

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte.
  2. Špičkou nože vyškrábněte semínka z vnitřku lusku
  3. Přidejte je k cukru a dobře promíchejte třeba metličkou.
  4. Cukr přesypte do zavírací sklenice nebo dózy a přidejte k němu i celý lusk. Pokud máte menší sklenici klidně ho rozřízněte na více částí.
  5. Sklenici uzavřete a nechte 2-3 týdny na tmavém místě stát. Občas sklenicí zatřepejte (když si vzpomenete)
  6. Když je cukr hotový můžete lusk vyndat a použít ho třeba do jiného receptu (postupně je budu přidávat)
  7. Cukr rozmixujte na prášek. Občas zastavte a setřete cukr ze stran nebo promíchejte (má tendenci se na dno přilepit a nehnout, hlavně u slabších mixéru). Stačí párkrát promíchat, pak už bude lehčí a bude lítat po celém mixér.
  8. Moučkový cukr prosijte přes jemné sítko a pokud něco v sítu zůstalo rozmixujte znovu (jen cukr ze síta)
  9. Vanilkový moučkový cukr uložte do sklenice nebo dózy.

Použití: do krémů, pudingů, k oslazení šlehačky, jogurtů nebo tvarohových dezertů   TIP: pokud by časem ztvrdnul rozmixujte ho znov s další lžičkou škrobu