Konečně jsem sehnala fialový květák! Věděla jsem, že existuje, ale nikde jsem ho nemohla najít. Je to asi ta nejhezčí zelenina, kterou jsem kdy v životě viděla. Možná to je i tím, že je fialové má nejoblíbenější barva:-).

Přemýšlela jsem, co z něj připravit, a nakonec jsem z půlky udělala něco na způsob květákového mozečku a tuhle polévku. Její fialová barva je úplně pastva pro oči. Akorát jí příště musím udělat víc, tohle se snědlo během pár chvilek:-).

Chuťově je velice jemná a krémová.

 

Suroviny:

 

Postup

V kastrůlku zahřejte olej a orestujte na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Já ji opekla pěkně dozlatova, aby měla výraznější chuť.

Přidejte uvařený květák, vodu, kešu ořechy, opečenou cibulku a rozmixujte. Začněte 150ml vody. Pokud chcete polévku tekutější, přidejte více. Podle chuti osolte a oslaďte. Já mám ráda polévku sladší, proto jsem přidala i trochu cukru. Místo něj ale můžete použít i čekankový sirup nebo jiné sladidlo.

Rozmixujte, vraťte na sporák a na nízkou teplotu vařte 5-10 minut.

(Původně jsem z květáku chtěla dělat jiný recept, takže jsem si ho uvařila ve vodě doměkka a scedila ho. Nakonec jsem recept udělala jen z půlky a druhou půlku použila do této polévky. Příště bych kvůli hezčí barvě zvolila jiný postup:

Orestovala bych cibulku na oleji, přidala pokrájený syrový květák a zalila 150 ml vody, pak bych ho uvařila doměkka. Dále bych přidala kešu ořechy a rozmixovala polévku dohladka. Pak už jen podle chuti osladit/osolit/opepřit, případně doředit vodou, a ještě krátce povařit).

Polévku jsem ještě posypala pivovarskými kvasnicemi. Zaprvé mi chutnají, a navíc jsou velice zdravé😊.

 

Recept vznikl za podpory FAVI.cz a tak bych jim tímto chtěla mockrát poděkovat:-).

 

 

Obměna:

Místo části vody by šlo použít rostlinnou smetanu anebo pokud vám nevadí laktóza, můžete i klasickou smetanu na vaření/ ke šlehání.