Polévka s celestýnskými nudlemi patřila mezi mé oblíbené už ve školní jídelně. Byla jednou za čas, a tak jsem se na ni vždycky těšila. Pak jsem na ni dlouho zapomněla. Tento týden jsem si na ni vzpomněla a dostala jsem na ni chuť.
Udělat si celestýnské nudle je jednoduché. Je to stejné, jako když děláte palačinky, akorát že děláte jednu a nemusíte jich dělat dvacet. Než uděláte nudle, polévka bude hotová a můžete servírovat. Polévku jsem dělala z domácího zeleninového vývaru. Mám ho zamražený, takže ho jen stačí ohřát. Recept na něj najdete dole. Polévka mi chutnala a určitě si ji zase zopakuji. Teď už na ni jen tak nezapomenu😊.
Suroviny:
- 1,5 litru zeleninového vývaru (recept)
- 400g mraženého hrášku s mrkví nebo jiná mražená zelenina
- 2 lžičky soli
- Špetka černého pepře
Celestýnské nudle
Suroviny na 1 velkou palačinku:
- 65g hladké nebo polohrubé mouky
- 110g mléka (8 lžic)
- 1 vejce vel. M (53 gramů)
- ¼ lžičky kypřicího prášku*
*používám bezfosfátový prášek s vinným kamenem. Sehnala jsem ho na www.biosfera.cz. Vždycky jsem měla po celé kuchyni načaté sáčky s kypřicím práškem, protože v receptech bylo třeba jen trošku. Tohle mi přijde mnohem lepší. Otevřu, odeberu kolik potřebuju a zavřu.
Postup:
Mouku smíchejte kypřicím práškem. Přidejte vajíčko a mléko. Metličkou rozmíchejte, ať v těstu nejsou hrudky.
Rozpalte si pánev a nalijte na ní všechno těsto. Rozlijte do stran a opečte dohněda z obou stran. Pokud není pánev nepřilnavá, raději ji vymažte tukem, máslem nebo ghíčkem.
Upečte dozlatova z obou stran.
Upečenou placku nakrájejte na široké proužky. Já mám radši dlouhé nudle, ale můžete udělat i kratší nudličky, to už záleží na vás.
Z jedné palačinky uděláte celý talíř celestýnských nudlí: