Mléko z pohanky je rostlinné mléko vhodné pro vegany, osoby s intolerancí laktózy nebo nesnášenlivostí lepku. Je velice zdravé a tak není důvod proč si ho neudělat i pokud kravské mléko můžete pít bez problémů. Když jsem zjistila, že je spousty dalších mlék (nebo jim klidně říkejte rostlinné nápoje) brala jsem to jako možnost nepít stále jedno a to samé do kola. Vzhledem k tomu kolik je rostlinných mlék druhů je to i spousta nových kombinací a chutí koktejlů, smoothie a všech pečených i nepečených receptů. Mléko můžeme nechat tak jak je nebo ochutit vanilkou, skořicí či kardamomem.

Suroviny

  • 750ml vody
  • 180g loupané pohanky

Příprava

  1. Pohanku zalijte daným množstvím vody a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice.
  2. Druhý den přesypte pohanku i s vodou do mixéru a rozmixujte. Trvá to 1-2 minut, ale záleží na druhu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček.
  4. Podle chuti můžete mléko osladit nebo ochutit kořením (skořice, kardamom, vanilka…)
  5. Pohankové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok