Mléko z pohanky je rostlinné mléko vhodné pro vegany, osoby s intolerancí laktózy nebo nesnášenlivostí lepku. Je velice zdravé a tak není důvod proč si ho neudělat i pokud kravské mléko můžete pít bez problémů. Když jsem zjistila, že je spousty dalších mlék (nebo jim klidně říkejte rostlinné nápoje) brala jsem to jako možnost nepít stále jedno a to samé do kola. Vzhledem k tomu kolik je rostlinných mlék druhů je to i spousta nových kombinací a chutí koktejlů, smoothie a všech pečených i nepečených receptů. Mléko můžeme nechat tak jak je nebo ochutit vanilkou, skořicí či kardamomem.
Suroviny
- 750ml vody
- 180g loupané pohanky
Příprava
- Pohanku zalijte daným množstvím vody a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice.
- Druhý den přesypte pohanku i s vodou do mixéru a rozmixujte. Trvá to 1-2 minut, ale záleží na druhu mixéru.
- Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček.
- Podle chuti můžete mléko osladit nebo ochutit kořením (skořice, kardamom, vanilka…)
- Pohankové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 rok