Dneska jsem dělala větší úklid a nevyhnul se mu ani mrazák. Tak koukám na zbytek mražené kukuřice a přemýšlím nad tím, jak ji použiju. Na polévku to bylo málo a na pizzu jsem neměla nakoupeno. Nakonec mě napadly kukuřičné placky.
Kukuřičné placky jsem udělala z mražené kukuřice, vajíčka a pohankové mouky. Ještě mi zbyla nějaká loupaná pohanka z Biosféry (biosféra.cz), alespoň jsem ji už dodělala. Jen jsem loupanou pohanku dala do elektrického mlýnku na kávu a mouka byla za minutu hotová. Super je, že nemusíte kupovat pohankovou mouku a loupanou pohanku. Koupíte jen pohanku a když potřebujete mouku, uděláte z ní mouku. Každé ušetřené místo se hodí😊.
Tyto placky jsou rychlé, jednoduché, a navíc jsou bez lepku.
Suroviny na 2 placky:
- 70g mražené kukuřice
- 30g pohankové mouky (nebo loupané pohanky)
- 1 vejce vel. M
- ¼ lžičky soli
- ½ lžíce pivovarských kvasnic
+ něco na osmažení placek (použila jsem kokosový olej)*
*placky ze smažit i nasucho, pokud vám nevadí o něco světlejší barva:-)
Kokosový olej
Na smažení jsem použila kokosový olej s avokádem od www.zdravizesrilanky.cz. Většinou všechnu peču na sucho, ale u placek mám ráda, když trochu zhnědnou.
Pohanková mouka
Do tohoto receptu můžete použít pohankovou mouku anebo použít loupanou pohanku či lámanku a mouku si doma vyrobit. Je to jednoduché a navíc vás to vyjde levněji:-).
Podrobnější recept na výrobu pohankové mouky z pohanky najdete tady: Jak si vyrobit pohankovou mouku.
Nic na tom ale není. Jen v něčem rozmixujete loupanou pohanku (elektrický mlýnek na kávu pro menší množství, mixér, kuchyňský robot…). Když je z ní prášek, mouka je hotová. Pro jistotu můžete mouku prosít, aby vám v ní nezůstaly větší kousky. Použít lze i pohanku lámanku.
Pohanku mám z www.biosfera.cz
Postup:
- Mraženou kukuřici dejte do síta a prolijte horkou vodou. Nemusí být vařící, stačí teplá voda z kohoutku. Nechte okapat.
- Do misky dejte pohankovou mouku, kukuřici, vajíčko a sůl. Přidat můžete i něco zeleného – třeba petrželku.
- Smíchejte a dejte rozpálit pánev.
- Na pánev dejte 1-2 lžičky kokosového oleje. Lžící rozdělte těsto na 2 placky. Není nutné těsto roztírat, mělo by se roztéct samo.
- Pečte z obou stran dozlatova. Celkem jsem placky pekla asi 5 minut.
- Placky podávejte horké nebo studené. Výborné jsou také posypané strouhaným sýrem.
Pro zvýšení výživové hodnoty jsem upečené placky posypala pivovarskými kvasnicemi. Nebojte, nechutnají jako droždí, jsou vynikající a velice zdravé.
Pivovarské kvasnice
Upečené kukuřičné placky jsem posypala pivovarskými kvasnicemi. Jsou velice zdravé, a navíc jsou moc dobré. Chuťově mi připomínají sýr nebo zeleninový vývar. Když je dáte na těstoviny, je to jako kdybyste použili sýr.