Mouka z pohanky je bezlepková a je tedy vhodná i pro osoby citlivé na lepek. K výrobě pohankové mouky budete potřebovat pouze pohanku. Použít můžete loupanou pohanku anebo pohanku lámanku. Já jsem použila pohanku loupanou. Během chvilky si doma namelete pohankovou mouku, která má v kuchyni bohaté využití a je také velice zdravá. Při výrobě mouky se používají speciální mlýnky na výrobu mouky. Doma si ale vystačíte jen s mixérem nebo chopperem. Dokonce i mlýnek na kávu funguje. Mouka bude i tak krásně jemná. Možná je mezitím nějaký rozdíl, ale když jsem je porovnávala vypadaly stejně a výsledek pečení byl také stejný. Pokud tam nějaký rozdíl je, tak je zanedbatelný.
Pohanková mouka se používá na výrobu sladkých i slaných pokrmů (perník, pizza těsto, koláče…). Na rozdíl od většiny bezlepkových muk se kterými jsem se setkala, se může použít i samotná. Bezlepkové mouky se často musí míchat s jinou moukou, aby těsto nebylo suché. Pohankovou ale můžete použít i samotnou.
Výhody pohankové mouky:
- Neobsahuje lepek.
- Vysoký obsah vitaminů D, E a C
- Je zdrojem zinku, mědi a selenu
- Vysoké množství vlákniny
- Není nutné ji kombinovat s ostatními moukami. Lze použít i samotná.
- Je velice chutná: hodí se do sladkých i slaných receptů
SUROVINY
- 1 kg loupané pohanky nebo pohanky lámanky
Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, síto
Loupaná bio pohanka z Biosféry (www.biosfera.cz)
PŘÍPRAVA:
- Pohanku nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Trvá to 2-5 minut. Při mixování můžete občas zastavit a mouku promíchat. Pokud máte pěchovátko (někdy ho k mixéru dávají), jen s ním mouku občas promíchejte.
- Mouku prosijte v jemném sítku. To, co vám zbyde v sítu opět rozmixujte a přidejte k mouce.
- Pohankovou mouku uložte do zavírací dózy.
Další možnost je použít mlýnek na kávu. Když potřebujete menší množství, úplně to stačí. Já jsem tentokrát také použila mlýnek na kávu. Mouku jsem mlela nadvakrát, ale je to rychlé, takže to nevadí
Mletí pohanky v mlýnku na kávu:
Pár tipů, co z pohankové mouky připravit:
Pohankový tvarohový koláč
Bezlepkový perník
Bezlepkové muffiny:
Skladování: při pokojové teplotě, ideálně spíž
Trvanlivost: záleží na datu spotřeby použité pohanky. Ale jinak několik měsíců
JAKÉ DALŠÍ MOUKY SI DOMA MŮŽETE VYROBIT?
1.Sójová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/sojova-mouka/
2. Celozrnná špaldová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-spaldova-mouka/
3. Rýžová mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-mouka/
4. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/
5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/
6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/
7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/
8. Žitná celozrnná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-zitna-mouka/
9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/
10. Kokosová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kokosove-mouka-z-cerstveho-kokosu-a-mleko-jako-bonus/
11. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/