Objevování nových chutí mě zcela pohltilo. Zkouším nová jídla, ovoce, zeleniny, nápoje…samozřejmě s Jardou, baví ho to stejně jako mě. Tentokrát jsem vyzkoušela čajot. Je to zelenina, a to je asi tak všechno, co jsem o něm do minulého měsíce věděla:-D.
Udělala jsem z něj hned několik receptů. Čajot sám o sobě nemá moc výraznou chuť, a proto je lepší přidat ho k dalším surovinám. Začala jsem jednoduchými plackami z čajotu a mrkve.
Co je to čajot?
- Čajot je tropická rostlina. Říká se mu také titbit. Má poměrně nevýraznou chuť, podobnou kedlubně nebo okurce. Proto se většinou jí jako součást nějakého receptu.
- Má být zelený, bez hnědých flíčků, pevný
- Dá se skladovat i po delší dobu, ideálně na nějakém chladném místě.
- Jíst se dají všechny části čajotu, včetně měkkých semínek
- Velikost: 10-20cm
Čajot
Čajot jsem si objednala na www.rohlik.cz
Suroviny
- 300g čajotu = cca 1 čajot
- 120g cibule
- 75g hladké mouky
- 60g mrkve
- 3 vejce vel. M
- ¾ lžičky soli
- Špetka mletého pepře
Množství: 12 placek. Pro menší množství použijte 100g čajotu, 20g mrkve, 25g hladké mouky, 1 vejce vel. M, 1 malou cibuli (40 gramů), ¼ lžičky soli a špetku pepře. Vyjde vám to na 4 placky.
Postup:
Mrkev i čajot oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Čajot je hodně tvrdý, jde to snadno.
Cibuli nakrájejte na kostičky. Já jsem si pomohla ručním sekáčkem (proč si neušetřit to slzení😊)
Do misky dejte vejce, mouku, sůl a pepř. Přidejte nastrouhanou mrkev, čajot a pokrájenou cibulku. Všechno promíchejte. Pokud je třeba, přidejte tročku vody, ale mělo by to být v pořádku.
Na pánev dejte trošku oleje. Lžící dejte těsto do pánve – těsto vám vyjde na 12 placek. Lžící těsto rozetřete do tvaru jako mají lívance.
Pečte z obou stran dozlatova.
Chcete placky bez tuku?
Použijte palačinkovač nebo nepřilnavou pánev. Já používám palačinkovač, což je deska, která se zahřeje a dá se na ní opéct prakticky cokoliv. Když je povrch rozpálený, nikdy se na něj nic nepřilepí.
Placky podávejte samotné anebo jako přílohu. Můžete k nim udělat i nějaký dip, třeba zakysanku s pepřem a solí.