Tento recept jsem si vymyslela ve svých 10 letech. Rodiče mě vždy ke slavností příležitosti jako bylo třeba vysvědčení brali na pizzu do místní pizzerie. Vždycky jsem si dávala k pizze šopský salát, no a protože jsem byla velice vynalézavé dítě, nasypala jsem si šopský salát na pizzu. Měla jsem chuť na oboje a takhle jsem mohla obě věci jíst zároveň. Pizza se šopským salátem mi zachutnala natolik, že jsem si jí tak dělala po každé. Jednou jsem to dokonce zopakovala i s pizza kapsou (se šunkou a sýrem), rozřízla jsem jí a naplnila salátem.
Už nějakou dobu si doma pečeme vlastní pizzu, a tak stačilo udělat šopský salát (papriky vynechávám, moc se mi tam nehodí) a tuto vzpomínku z dětství si zopakovat. Zjistila jsem, že s domácí pizzou je to ještě lepší! Skvělé na tom je, že pizzy nesníte tolik. Salát na ní je dost sytý a uvidíte, že i když normálně sníte celou pizzu se salátem jí sníte mnohem méně.
Možná vám to nezní moc dobře, ale zkuste to a uvidíte sami, jak taková pizza se šopským saláte může být😊.
Těsto na 2 pizzy:
- 300g hladké mouky
- 170g vlažné vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1/4 lžičky soli
Rajčatová omáčka (sugo)
- 150g pasírovaných rajčat z konzervy (kupuji organické v Lidlu)
- 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Na pizzu
- 200g mozarelly na pizzu* (30% Eidam lze ale taky použít)
- 200g vepřové šunky s vysokým obsahem masa
*Není to klasická mozarella v nálevu, v té je moc vody. Mozarella se dá koupit i tvrdší, nejčastěji nastrouhaná nahrubo v sáčku. Kupuju ji v Lidlu anebo kde se mi ji zrovna povede sehnat. Teď jsem ji zrovna sehnala v Icelandu.
Eidam lze také použít, dříve jsem nic jiného ani nepoužívala. Pak jsem ale zjistila, že je mozarella o něco chutnější a taky se pěkně táhne, což miluju:-).
Šopský salát
- 1 salátová okurka
- 150g cherry rajčat
- 200g balkánského sýra
- Sůl, pepř
PŘÍPRAVA
Omáčka na pizzu:
Vše smíchejte dohromady.
Těsto na pizzu
- Vše na těsto smíchejte v míse a nechte 15 minut vykynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Těsto rozdělte na dvě části. Tu druhou dejte zatím stranou.
- Z těsta vyválejte pizzu – velikost pizzy přizpůsobte plechu. Kdo nemá ráda okraje, může udělat pizzu bez okrajů. Doma si můžete udělat pizzu, tak jak chcete vy a ne tak, jak to má být😊.
- Pizzu potřete polovinou rajčatové omáčky na pizzu.
- Na pizzu dejte šunku pokrájenou na kostičky nebo rovnou celé plátky. Dělám spíše kostičky, protože mi vadí, když se mi při kousnutí do šunky sesune náplň z celé pizzy a zůstane jen těsto.
- Pizzu posypte půlkou najemno nastrouhaného sýra (sýr tedy dávejte až na šunku).
- Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 10-15 minut na středním roštu. Doba pečení ovlivní, jestli bude sýr pěkně rozteklý nebo naopak zapečený. K salátu se spíše hodí sýr rozteklý, proto pizzu nepečte zbytečně dlouho.
Šopský salát:
Okurku a rajčata nakrájejte na kostičky. Nedělejte je moc velké jinak se to bude špatně jíst. Přidejte trochu soli a mletého pepře. Salát vždy solte až těsně předtím, než ho dáte ne pizzu, aby zelenina nestihla pustit vodu.
Poprvé jsem do salátu dala i papriku, ale nechutnalo mi to. Teď dělám salát jen z rajčat a okurky.
Pizzu nakrájejte kolečkem na kousky. Šopský salát rozdělte mezi obě pizzy, a nakonec posypte najemno nastrouhaným balkánským sýrem.
TIP: Pizzu jezte příborem, protože jinak vám to bude padat všude kolem:-).
Dobrou chuť!