Máte rádi pizzu? Já také. Na seznamu mých nejoblíbenějších jídel by byla pěkně vysoko, možná dokonce i nejvýš😊 Ráda ji dělám pokaždé jinak  ať už se jedná o náplň pizzy nebo o její podobu. Minulý týden jsem dostala nového pomocníka do kuchyně – lis na tyčinky. Máme teď doma plný mrazák tyčinek ke svačině na celý měsíc dopředu. Chtěla jsem ale udělat i něco slaného. Připravené těsto na pizzu a pohled na nového pomocníka mě přivedl k nápadu na pizza rakvičky. Lis se totiž dá použít nejen na lisování tyčinek, ale také jako silikonová forma na pečení. To považuji za velkou výhodu. Forem na pečení totiž není nikdy dost😊

Pizza rakvičky jsou hotové za chvilku. Chutnají skvěle teplé i studené. Náplň si můžete upravovat podle chuti: přidat žampiony, cibuli, kukuřici…je to jen na vás, přidejte co máte rádi.

 

Množství: 10-12 rakviček

 

Těsto:

  • 140g hladké mouky
  • 85g vlažné vody
  • 1 lžička sušeného droždí (3 gramy)
  • 1 lžička oleje
  • ¼ lžičky soli

 

Náplň:

  • 100g pasírovaných rajčat (používám organická rajčata z Lidlu)
  • 10-20g cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • Špetka mletého černého pepře
  • Volitelně: špetka sušené bazalky nebo tymiánu
  • 100g šunky
  • 100g eidamu (použila jsem 30% eidam)

Pomůcky: Lis na tyčinky (Prodává Tescoma: ODKAZ)

 

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich pružné těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál a vyválejte do tvaru obdélníku o síle cca 0,25cm. Z formy na tyčinky vyndejte pouze silikonovou část. Má 3 patra po 2 tyčinkách. Získáte tak formu na 6 pizza rakviček. Budou se péct postupně, celkem jich bude 12. Plastová – bílá část do trouby v žádném případě nepatří!

Nyní těsto rozkrájejte na obdélníčky. Pokud je to nutné těsto podsypte z obou stran moukou, aby šlo těsto vyválet. Zkoušela jsem přiložit formičky a vyšlo mi, že na jednu rakvičku budu potřebovat obdélník o velikosti cca 12×15 centimetrů. Těstem vyplníme formu až k okrajům. Dovnitř pak přijde náplň.

Náplň:

Rajčata smíchejte se solí, oreganem, pepřem a cukrem. Cukr použijte podle chuti. Každá rajčata chutnají jinak. Ráda používám organická pasírovaná rajčata v konzervě. Některá rajčata jsou kyselejší, pak budete muset použít cukru více.

Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte najemno. Polovinu náplně dejte stranou.

Do každé rakvičky dejte nejdříve rajčatovou náplň. Na ni přijde šunka a nakonec sýr.

Připravte si rovný plech nebo rošt z trouby. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15-20 minut. Ke konci doporučuji zapnout větráček, pěkně vše zapeče. Kdo nemá větráček může na posledních pár minut zvýšit teplotu. Chcete to ale hlídat, jde to pak pěkně rychle.

Až budou rakvičky pěkně zapečené můžete vyndávat.

Nechte je trochu vychladnout a vyklopte. Po vychladnutí formy opakujte postup a spotřebujte zbytek těsta a náplně.

Podávejte horké nebo studené.

Doma jsme si je ozdobily nakrájenou jarní cibulkou a bylo to vynikající.

 

Dobrou chuť😊

 

Čokoládové tyčinky

 

Datlovo – arašídové tyčinky

Ovesné tyčinky s brusinkami

Tyčinky z datlí a arašídů