Pizza chléb je chléb upečený z kynutého těsta na pizzu. Je to vlastně jen pizza těsto bez omáčky a šunky. Chutná skvěle i samotný nebo potřený olivovým olejem. Já jsem ale přidala i strouhaný parmezán který mu dodá výraznou sýrovou chuť.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 350ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

 

Na potření a posypání:

  • 3 lžíce strouhaného parmezánu nebo podobného sýra( nebo podle chuti)
  • Špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje

Příprava

  1. Teplou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát aby vzešel kvásek
  2. Přidejte mouku, sůl a olivový olej. Vypracujte těsto které pod utěrkou necháte hodinu vykynout.
  3. Těsto si rozdělte na několik dílů. Z těsta můžete udělat 2 velké pizza chleby nebo 4 střední či 8 menších.
  4. Na pomoučněném vále z každého kousku prsty vytvořte placku. Pizza chléb má být vyšší, tak ať je těsto tak 1,5- 2 cm vysoké.
  5. Pizza chleby přeneste na vymazaný nebo papírem vyložený plech. Na tuto dávku budete potřebovat 2 velké plechy.
  6. Chleba potřete olivovým olejem, posolte a posypte strouhaným parmezánem.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů 20-25 minut.

 

Podávejte samotný nebo k salátu či jinému jídlu jako přílohu

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3 dny, pokud bude chleba tvrdší stačí když ho krátce rozpečete v troubě