Mléko vyrobené z pražených dýňových semínek je chuťově výraznější než mléko z těch syrových. Chutná skvěle samotné, můžete ho použít na přípravu smoothies nebo si s ním zalít cereálie k snídani. Pro sladkou chuť do mléka přidávám med nebo třtinový cukr. Většinou dávám přednost neslazenému, ale někdy si ten život také chci osladit😊

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 150g loupaných syrových nebo pražených dýňových semínek (nesolených)*
  • Volitelné: něco na oslazení (třtinový cukr, med, agáve sirup, datle…)

*pokud seženete jen slané opláchněte je před namočením pod vodou.

Příprava

  1. Semínka zalijte vodou a nechte 8 hodin namočit (nebo přes noc)
  2. Po namočení semínka propláchněte a osušte papírovou utěrkou. V případě koupení pražených semínek troubu přeskočte a rovnou přejděte k mixování. Pokud ale máte syrová semínka rozložte je v tenké vrstvě na plech.
  3. Semínka pečte na středním roštu, 175 stupňů 15-20 minut. Několikrát je promíchejte, aby se nepřipálily. Chcete to hlídat, protože připálená semínka jsou hořká. Hned jak se semínka rozvoní můžete je vytáhnout. 
  4. Namočená semínka slijte, propláchněte vodou a nasypte do mixéru.
  5. Přidejte k nim litr vody (nové, ne z namočení) a začněte mixovat. Trvá to 1-2 minuty. Mléko bude lehce zelené, ale alespoň je jedinečné.
  6. Mléko přeceďte přes jemné síto nebo jako použijte látkový sáček. Ze semínek vytlačte co nejvíce tekutiny. Semínkovou drť použijte do smoothie, kaše nebo jí přidejte do misky cereálií.
  7. Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte neslazené. Po přidání cukru, datlí nebo jiného sladidla mléko ještě krátce rozmixujte.
  8. Mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice.

 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny