Znáte phin filtr? Takhle malá věcička umí připravit vynikající kávu. Taková příprava vietnamské kávy se bez phin filtru neobejde.
Poprvé jsem se phin filtrem setkala v tržnici Sapa. Jsou tam různé vietnamské restaurace, kde podávají plno velice zajímavých tradičních vietnamských jídel a nápojů. Když jsem si objednala kávu, donesli mi průhledný šálek, na kterém byla nějaká kovová nádoba (tehdy to pro mě byla absolutní novinka). Káva z něj překapávala do hrnku, ve kterém bylo slazené kondenzované mléko. Teda řeknu vám, že jsem vůbec nevěděla, jak se to pije. Člověk je zvyklí, že mu donesou kávu a hned začne pít. Jenže káva i po pěti minutách stále překapávala. Naštěstí mi jedna paní poradila a všechno vysvětlila. Teď už vím, že mám počkat až káva překape, sundat filtr a pak kávu promíchat s kondenzovaným mlékem. A nejen to, teď už si ji doma umím i připravit:-).
Phin filtr
Phin filtr nebo také vietnamský filtr je malá kovová nádoba. Spodní část je děrovaná, aby mohla káva pomalu překapávat. Dále uvnitř nádoby najdete ještě jedno síto, kterým se káva zatíží. Filtr obsahuje i víčko, pro zachování teploty kávy. S ním se filtr zakryje po nalití vody.
Materiál: kov
Potřebné množství kávy: 10-15 gramů
Potřebné množství vody pro přípravu kávy: Většinou se používá 50-70ml. Nejčastěji se plní vodou do 3/4 objemu. Použít ale můžete i více.
Teplota vody: 94-96 stupňů (nižší teplota=světlejší káva)
Doba přípravy kávy: 2-4 minuty
Velikost: 6,5cm (výška)
Váha: 80 gramů
Objem: 200ml
Cena: 140Kč
Poznámka: Kdo by chtěl něco opravu luxusního, může sáhnout po zlatém vietnamském filtru (odkaz) za 599Kč o objemu 250ml.
Příprava kávy ve Phin filtru
Budete potřebovat:
- 10 gramů nahrubo mleté kávy*
- 50-70ml horké vody – 95 stupňů (můžete použít i více vody)
- Phin filtr
*nebo zrnková káva a mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí
Postup:
- Kávu namelte nahrubo nebo si kupte již hrubě namletou. Pokud si bude kávu mlít sami, měl by váš mlýnek mít možnost nastavit stupeň mletí.
- Filtr postavte na šálek, nasypte do něj kávu a zmáčkněte vrchním sítem.
- Poté kávu polijte 2 lžícemi horké vody, tím jí spaříte.
- Zakryjte horním sítem, zmáčkněte kávu a poté pomalu zalijte vodou. Vodu nalijte do 3/4 filtru nebo podle toho, kolik nápoje chcete.
- Phin filtr zakryjte víčkem, aby neunikalo teplo.
- Nechte překapat. Káva bude překapávat po dobu 2-4 minut.
- Sundejte filtr a nápoj je hotový.
Chuť kávy připravené ve phin filtru: Káva je silná, výrazná. U kyselejších káv se zvýrazní acidita. Touto přípravou podtrhnete sladkou i hořkou chuť kávy.
Chuť nápoje můžete zjemnit přidáním mléka nebo vody.
Návod na přípravu vietnamské kávy
Kdo byste chtěli vyzkoušet tradiční vietnamskou kávu, vyzkoušejte tento recept. Kávu jsem použila vietnamskou, protože má jinou chuť, než ostatní kávy. Je hodně výrazná a hořká. Když jí ale smícháte se slazeným kondenzovaným mlékem, chutě se vyváží a vznikne lahodný nápoj.
Suroviny:
- 1-2 lžíce mleté vietnamské kávy
- 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka – Salka
- 80-160ml vroucí vody (podle toho, jak chcete kávu silnou)
- 2 lžíce vroucí vody na spaření kávy
- Phin filtr – pomůcka na přípravu vietnamské kávy
Vietnamská káva Trung Nguyen
Vietnamskou kávu kupuji v pražské tržnici Sapa. Je tam prodejna Tamda food. Káva je většinou už mletá, připravená k použití do phin filtru. Tato káva má hodně jedinečnou chuť. Je silná a pro tento recept dělaná. Kávu koupíte v Sapě anebo pak na internetu. Použít jdou i jiné kávy, ovšem té jedinečné chuti dosáhnete jen s tou vietnamskou (až ji ochutnáte, uvidíte proč).
Návod na přípravu vietnamské kávy:
- Do hrnku dejte 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka. Nebojte, není to moc, vietnamská káva je docela hořká a chutě se tím vyváží.
- Phin filtr dejte na hrnek. Dovnitř dejte 1-2 lžíce kávy. Pro slabší kávu použijte 1 lžíci, pro silnější 2 lžíce.
- Na kávu položte další síto. Poté na kávu nalijte 2 lžíce vroucí vody (96 stupňů). Tím kávu spaříte. Po chvilce nalijte 160ml vroucí vody. Vietnamská káva se připravuje i z menšího množství, stačí použít jen 80ml vody. Uvidíte, co vám bude více vyhovovat.
- Zakryjte pokličkou a nechte pomalu překapat. Překapávání nijak neurychluje, trvá to několik minut, a tak to má být😊.
Poznámka: Můžete udělat silnější kávu z 80ml vody a pokud by na vás byla moc silná, dolijete ji dalšími 80ml vody.
Filtr odstraňte a můžete podávat. Před pitím kávu promíchejte.
Nebo chcete raději ledovou kávu? Ochutnejte ledovou vietnamskou kávu: