Přijde mi, že je všude kolem mě plno receptů na to, jak připravit kuskus nebo bulgur naslano. Sladké recepty ale nejsou skoro nikde. Přitom je to velká škoda, protože bulgur i kuskus mají neutrální chuť, a proto se skvěle hodí i na přípravu sladkých receptů. Tenhle týden pro vás budu mít hned několik sladkých receptů, ať máte z čeho vybírat. Říkala jsem si, že to mezi recepty chybí, snad vám tedy recepty udělají radost a budou se vám hodit:-).
Mě nějak tyhle sladké kuskusy a bulgury zachutnaly, taky jáhly, pohanka…dříve jsem to neznala, protože se to u nás doba nevařilo. O to více si to teď užívám😊.
A co si připravíme dneska? Dnes mám pro vás recept na perníkový bulgur. Vánoce se promítly i do tohoto receptu a proto jsem dnešní snídani pojmula ve vánoční náladě Do bulguru jsem přidala perníkové koření, ozdobila ho švestkovými povidly, a nakonec jsem přidala hořkou čokoládu, protože se k povidlům skvěle hodí.
Co je to vlastně bulgur?
Bulgur má původ v Orientu. Vyrábí se z nalámaných pšeničných zrn. Oproti kuskusu má větší zrníčka. Navíc kuskus se vyrábí z pšeničné krupice, zato bulgur z pšeničných zrn.
Suroviny:
- 1 sáček bulguru s jablky Rychlé vaření (200 gramů)
- 300ml vroucí vody
- 2 lžičky perníkového koření (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
- Volitelně: 20g třtinového cukru
Počet porcí: 2
Bulgur s jablky a skořicí
Bulgur namíchaný se sušenými jablíčky a skořicí mám z www.rychlevareni.cz. Oblíbila jsem si i jejich kuskus a další mixy na rychlou přípravu jídel.
Příprava
Bulgur nasypte do vroucí vody a 1 minutu povařte. Odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát.
Hotový bulgur promíchejte.
Bulgur dejte do misky nebo formy, upěchujte lžící a opatrně vyklopte na talíř.
Já jsem použila kovovou formičku s vlnitým okrajem. Bulgur sice nedrží pohromadě tak jako kuskus, ale když ho vyklopíte pomalu, drží tvar i tak.
Nebo jen udělejte hromádku. Kdo se s tím nechce dělat, může bulgur nandat do poháru, misky nebo hlubokého talíře.
Poleva
- 50g hořké čokolády
- 1 lžička kokosového oleje (lze vynechat)
Hořkou čokoládu nakrájejte a dejte rozpustit ve vodní lázni. Pro tekutější polevu přidejte 1 lžičku kokosového oleje, pěkně čokoládu naředí.
Čokoládu nalijte na kopeček z bulguru. Nakonec přidejte 1-2 lžičky povidel a je hotovo.
Bulgur se dá podávat teplý i studený. Pro studený bulgur dejte po polití čokoládou bulgur do lednice a počkejte, dokud čokoláda neztuhne. Bude krásně křupavá i když ta rozteklá horká čokoláda je také vynikající. Dobré jsou zkrátka obě verze.
Tipy na další recepty:
Jako další recept můžete vyzkoušet skvělý africký kuskus s meruňkami. Kuskus se dá také udělat na sladko a je vynikající!
Další skvělý recept z bulguru – nepečená žemlovka s povidly