Přijde mi, že je všude kolem mě plno receptů na to, jak připravit kuskus nebo bulgur naslano. Sladké recepty ale nejsou skoro nikde. Přitom je to velká škoda, protože bulgur i kuskus mají neutrální chuť, a proto se skvěle hodí i na přípravu sladkých receptů. Tenhle týden pro vás budu mít hned několik sladkých receptů, ať máte z čeho vybírat. Říkala jsem si, že to mezi recepty chybí, snad vám tedy recepty udělají radost a budou se vám hodit:-).

Mě nějak tyhle sladké kuskusy a bulgury zachutnaly, taky jáhly, pohanka…dříve jsem to neznala, protože se to u nás doba nevařilo. O to více si to teď užívám😊.

A co si připravíme dneska? Dnes mám pro vás recept na perníkový bulgur. Vánoce se promítly i do tohoto receptu a proto jsem dnešní snídani pojmula ve vánoční náladě Do bulguru jsem přidala perníkové koření, ozdobila ho švestkovými povidly, a nakonec jsem přidala hořkou čokoládu, protože se k povidlům skvěle hodí.

 

Co je to vlastně bulgur?

Bulgur má původ v Orientu. Vyrábí se z nalámaných pšeničných zrn. Oproti kuskusu má větší zrníčka. Navíc kuskus se vyrábí z pšeničné krupice, zato bulgur z pšeničných zrn.

 

Suroviny:

 

Počet porcí: 2

 

Bulgur s jablky a skořicí

Bulgur namíchaný se sušenými jablíčky a skořicí mám z www.rychlevareni.cz. Oblíbila jsem si i jejich kuskus a další mixy na rychlou přípravu jídel. 

 

 

Příprava

Bulgur nasypte do vroucí vody a 1 minutu povařte. Odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát.

Hotový bulgur promíchejte.

Bulgur dejte do misky nebo formy, upěchujte lžící a opatrně vyklopte na talíř.

Já jsem použila kovovou formičku s vlnitým okrajem. Bulgur sice nedrží pohromadě tak jako kuskus, ale když ho vyklopíte pomalu, drží tvar i tak.

Nebo jen udělejte hromádku. Kdo se s tím nechce dělat, může bulgur nandat do poháru, misky nebo hlubokého talíře.

 

Poleva

  • 50g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje (lze vynechat)

 

Hořkou čokoládu nakrájejte a dejte rozpustit ve vodní lázni. Pro tekutější polevu přidejte 1 lžičku kokosového oleje, pěkně čokoládu naředí.

Čokoládu nalijte na kopeček z bulguru. Nakonec přidejte 1-2 lžičky povidel a je hotovo.

Bulgur se dá podávat teplý i studený. Pro studený bulgur dejte po polití čokoládou bulgur do lednice a počkejte, dokud čokoláda neztuhne. Bude krásně křupavá i když ta rozteklá horká čokoláda je také vynikající. Dobré jsou zkrátka obě verze.

 

Tipy na další recepty:

 

Jako další recept můžete vyzkoušet skvělý africký kuskus s meruňkami. Kuskus se dá také udělat na sladko a je vynikající!

Africký kuskus s meruňkami a rozinkami

 

Další skvělý recept z bulguru – nepečená žemlovka s povidly

Bulgur s povidly a čokoládovou omáčkou