Připravte celé rodině speciální vánoční snídani. Tyto lívance chutnají jako perníčky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejlépe chutnají ještě horké, polité javorovým nebo zlatým sirupem, ale také je můžete podávat s ovocnou omáčkou či posypat moučkovým cukrem. Není třeba zapalovat svíčku s vánoční vůní, protože při pečení lívanců bude díky koření vonět nádhernou perníkovou vůní celý byt.
Suroviny
- 360ml mléka
- 230g hladké mouky
- 80g melasy
- 1 vejce
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ¼ lžičky jedlé sody
- Špetka soli
Na polití/posypání: moučkový cukr nebo ovocný přeliv
Příprava
- Hladkou mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl promíchejte metličkou.
- Přidejte vajíčko, melasu a mléko. Metličkou dobře promíchejte, ale zase těsto nepřemíchejte.
- Nepřilnavou pánev nebo palačinkovač zahřejte na tři čtvrtě výkonu a bez tuku. Poprvé můžete pár kapek oleje dát, ale jinak se pečou na sucho. Právě díky tomu budou mít krásný hladký povrch a budou měkké a nadýchané.
- Doprostřed pánve nalijte naběračku těsta (asi tak 1/3-1/2 hrnku, záleží, jak velké je chcete). Těsto neroztírejte. Aby lívance zůstaly vysoké nechte těsto ať se rozlije do stran samo.
- Asi tak po minutě nakoukněte na spodní stranu. Jestli už je lívanec pěkně do hněda upečený můžete ho otočit. Z druhé strany opékejte stejnou dobu jako první. Tedy opět přibližně minutu. Opakujte do spotřebování těsta
- Podávejte horké nebo studené. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo polít ovocným přelivem.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny