Ráda si míchám vlastní směsi koření. Proto jsem si pro vás připravila recept na domácí koření na perník. Díky němu má perník tu pravou perníkovou vůni. Vlastně si perník bez perníkového koření ani nedokážu představit. Uvidíte, že až budete koření vyrábět budou se vám na perník sbíhat sliny. Voní to tak krásně a taky vánočně. Navíc když už se s ním děláte tak proč ho hned nevyzkoušet ne?

Suroviny

  • 4 díly skořice
  • 1 díl nového koření
  • 1 díl badyánu
  • 1 díl hřebíčku
  • 1 díl anýzu
  • 1 díl muškátového ořechu
  • 1 díl fenyklu
  1. Vyberte si jak velkou dávku koření budete vyrábět. Použít můžete koření vcelku nebo koupit rovnou namleté. Nejlépe ale chutná když použijete koření celé a vše společně rozmixujete. Já kupuji koření vcelku, ale u skořice dělám výjimku. Abyste skořici rozmixovaly chce to opravdu silný mixér, klidně tedy použijte mletou.
  2. Koření podle návodu navažte. Podle zvoleného množství koření si napište na papírek množství v gramech. Je to snadnější než si množství přepočítávat v hlavě a taky větší jistota že se nespletete. V případě že nemáte váhu můžete koření měřit lžičkami (např. 4 lžičky skořice, 1 lžička nového koření, 1 lžička badyánu atd.)
  3. Všechno koření smíchejte v mixéru/robotu a rozmixujte na prášek. Také můžete použít hmoždíř a koření rozbít paličkou (je to trochu pracné ale funguje to).
  4. Perníkové koření uložte do uzavíratelného obalu, aby se aroma nevytrácelo. Ideální je nechat koření alespoň týden uležet aby se vše dobře propojilo. Ale klidně ho můžete hned vyzkoušet.

 

Dávkování: Na 0,5 kg mouky přidejte 1-2 lžíce perníkového koření

 

Skladování: v uzavřené nádobě na suchém místě

Trvanlivost: cca 1-2 roky. Sice se nezkazí, ale časem ztrácí aroma

 

 

Příprava