Vánoce jsou sice až za 2 měsíce, ale určitě to uteče jako voda a co nevidět jsou tady. Asi jsem divná, ale teď, v říjnu, doma trénuju vánoční cukroví:-D. Zkouším nové druhy, aby mě o Vánocích nic nepřipravilo. Jednou jsem přípravu podcenila a v prosinci to byla katastrofa. Tehdy jsem zkoušela zdravé cukroví a skoro nic nám nechutnalo nebo se nepovedlo (bez cukru, lepku apod.). To se bohužel někdy stane. Protože každý rok peču něco jiného, raději už si to vždy předem nazkouším a pak teprve upeču. O Vánocích je zmatků dost, tak nechci, aby se k tomu přidalo ještě zkažené cukroví.
Začátkem září jsme s Jardou byli na Svatoludmilské pouti v Počernicích. Zaujal mě stánek s perníkovými dobrotami. Bylo tam snad 50 různých koláčů, sušenek a dalších dobrot z perníkového těsta. Nakoupila jsem si, co mě zaujalo a doma jsem podle originálu začala zkoušet.
První jsem dělala perníkové koláčky. Zvolila jsem perníkové těsto, které je hned měkké. Většinou peču na poslední chvíli, tak chci mít jistotu, že bude měkké ihned a ne až po uležení. Jako náplň jsem použila domácí povidla, to je vše a je z toho neskutečná dobrota. Přitom je to velice jednoduché. Koláčky jsem ještě nakonec vylepšila bílkovou polevou. Zvolila jsem bílou barvu, ale klidně polevu můžete obarvit a ještě si vyhrát. Já nevím proč, ale mě k perníčkům jde nejvíce bílá, to je prostě taková klasika😊.
Tyhle koláčku budu na Vánoce péct na 100%, doma měli velký úspěch. To, jak rychle zmizí talíř sušenek je vždycky nejlepší ukazatel a tenhle zmizel do 30 minut o upečení:-D. Recept je velice jednoduchý, takže věřím, že o Vánocích dopadne vše na jedničku. Koneckonců počítám, že je do Vánoc budu ještě několikrát péct, takže budu mít natrénováno:-D.
Suroviny:
- 165g hladké mouky
- 60g moučkového cukru
- 60g hery
- 1 vejce vel. M
- 33g medu
- 3,5g jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření (4 gramy)
- 1 lžička hořkého kakaa
Náplň:
- Švestková povidla
Množství: 30 koláčků
Postup:
- Vše na těsto smíchejte a dobře propracujte. Pokud je med zcukernatělý, dejte ho na sporák a zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Do těsta by měl přijít tekutý med. Hodně ztuhlý tuk můžete nastrouhat, aby se vám těsto snadněji míchalo anebo ho nechat předem změknout na lince.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice. Můžete ho nechat odležet i přes noc.
- Ztuhlé těsto vyklopte na desku. Rozdělte ho na 30 stejných dílů (od oka) a vyválejte kuličky.
- Kuličky vyválejte nebo rozmačkejte na sílu 0,5cm – na kolečka na pomoučněném vále. Na horní část těsta by se neměla dostat mouka, jinak nebudou perníčky tak lesklé. Doprostřed udělejte prstem důlek a dejte do něj 1 lžičku švestkových povidel. Kdo chce, může ještě na povidla položit mandli (loupanou).Poznámka: Povidla můžete dát do cukrářského sáčku, tím se plní jedna radost.
- Koláčky přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Aby byly pěkně lesklé, potřela jsem je rozšlehaným vajíčkem – pouze okraje, ne povidla. Někdo maže perníčky až po upečení, to jsem taky zkoušela, ale mně se výsledek více líbil v případě, že se perníčky potřely hned, jak jsem je dávala do trouby.
- Pečte v předehřáté troubě, ve středu trouby na 150 stupňů. Koláčky jsem pekla 12- 15 minut, ale samozřejmě se to může u jiné trouby lišit. Čas pečení je velice důležitý, když je upečete moc, nebudou tak měkké, jak by měly být. Po upečení se ještě zpevní, ale zase je nesmíte upéct málo. Nejlepší je vyzkoušet dobu pečení na pár koláčcích (stačí jeden nebo dva). Dejte je péct na 12 minut, vytáhněte, nechte 5-10 minut vychladnout a ochutnejte. Podle toho upravte dobu pečení. Dobu pečení si zapište, ať to víte na příště😊.
Koláčky jsem nakonec ozdobila bílkovou polevou. Neměla jsem přesnou váhu, dělám to od oka. Použila jsem jeden bílek a prosátý moučkový cukr. Také jsem přidala pár kapek citrónu. Cukr jsem přidávala, dokud poleva nebyla dostatečně hustá, aby z koláčků nestékala. Poleva má držet a být sytě bílá.
Koláčky jsem zdobila polevou v sáčku s ustřiženým rohem. Proto musí být cukr prosátý, klidně i několikrát, jinak by mohl sáček ucpat.
Na tohle množství je polevy hodně. Zbytek použijte na jiné cukroví anebo udělejte koláčků více.