Rychlý a jednoduchý perník, který mám moc ráda, protože jen stačí všechno smíchat v míse, nalít do formy a upéct. Jeho příprava vám zabere jen chvilku.
Můj favorit je perník slepený marmeládou nebo politý čokoládou. Tento recept je nejen veganský, ale neobsahuje ani laktózu a rafinovaný cukr. Na jeho přípravu bude potřebovat jen šest surovin ze kterých upečete výborný nadýchaný perník.
SUROVINY
- 300g hladké mouky nebo bílé špaldové mouky
- 300ml mandlového mléka (recept)
- 200g třtinového cukru
- 60ml slunečnicového oleje
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 lžíce hořkého kakaa
*mandlové mléko si doma můžete jednoduše vyrobit (recept), jako náhradu můžete použít i sójové, kešu nebo konopné mléko
Poleva: hořká čokoláda nebo perník jen posypte moučkovým cukrem
- Všechny suroviny smíchejte metličkou a vytvořte hladké těsto bez hrudek. Nalijte na plech a rozlijte do stran. Pro vysoký perník budete potřebovat pekáč o velikosti A4 papíru nebo pro nízký perník velký plech. Nebo zdvojnásobte dávku, pak nebude na velkém plechu tak nízký.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 15 minut, ve středu trouby. Perník je hotový až bude špejle po vytažení čistá
- Perník nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kousky.
Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem, politý hořkou čokoládou nebo slepený marmeládou. Skvělá je například malinová chia marmeláda, která se dělá jen z ovoce a chia semínek.
Dobrou chuť
Ďakujem za recept, včera som skúšala, pridala som ešte aj korenie na perník, naplnila čučoriedkový zavarninou, poliala čokoládou, posypala orechami a zobrala do práce. Celý deň som počúvala, že je to perník ako od babičky <3 🙂
Dobrý den
Tak to mám obrovskou radost, že perník chutnal. Já mám také ráda, když je uvnitř džem nebo marmeláda:-), borůvkovou jsem ještě nezkoušela, tak to musím napravit.
Děkuji za tip s kořením, příště to vyzkouším. Ono toho koření v kypřicím prášku moc není, takže je to skvělý nápad.
Krásný den
Veronika