Perníčky k Vánocím jednoznačně patří. Je to takový symbol Vánoc, svátků a vánoční pohody. Nevím jak vy, ale já se strašně těším. Uvidíme, jak letošní situace svátky ovlivní. To, že jsou zavřené obchody a nemohu nakoupit dárky mi ani nějak nevadí, vše si objednávám po internetu. Když jsem loni viděla těch vystresovaných lidí v obchodě, co měli plné košíky jídla a tuny dárkových tašek, dlouho fronty…raději se tomu vyhnu ať obchody otevřou nebo ne😊.
Vánoce jsou hlavně o rodině, pohodě, klidu. Pustíte si pěknou pohádku, dáte bramborový salát a řízek, nemusíte do práce, takže jste celý den v pyžamu, nenalíčená a s rozcuchanými vlasy…už aby to bylo:-D.
Tenhle víkend jsem zkoušela nové vánoční cukroví. Přišla mi totiž zásilka od Chilli Doctora, tak jsem si řekla, že nové zásoby chilli využiju a hned z nich něco připravím. Do oka mi padnul višňový džem s čokoládou a chilli a hned mě napadlo, co z něj udělám. Zvolila jsem perníkové těsto, které je měkké hned po upečení a doprostřed dala višňový džem. Už takhle samotné jsou luxusní! Já jsem to ale nevydržela, a ještě jsem je ozdobila bílkovou polevou, aby byly pěkně barevné. Zdobené nebo nezdobené, chutnaly mi tak či tak. Donesla jsem krabičku synovci (je mu 13) a ten ji snědl na posezení.
Sice je v perníčkách chilli, ale opravdu to není žádný zabiják, takže se nemusíte bát. Jsou akorát příjemně pikantní a celá ta kombinace perníčky, višeň, čokoláda, chilli…je to strašně dobré. Jestli hledáte spojení tradiční netradiční cukroví, jsou tyhle perníčky tou správnou volbou😊.
Suroviny:
- 165g hladké mouky
- 60g moučkového cukru
- 60g změklého másla nebo hery
- 35g medu*
- 1 vejce vel. M
- 1 lžíce hořkého kakaa (7 gramů)
- 3,5g jedlé sody (1 menší lžička)
- 1 lžička perníkového koření (4 gramy) = 1 vrchovatá lžička
*Med musí být tekutý, nikoliv zcukernatělý nebo pastový.
Náplň:
Poleva:
- Cca 150g moučkového cukru
- Bílek z vajíčka vel. M
- 1 lžička citrónové šťávy
Množství: 35 perníčků = 2 velké plechy
Pomůcky: sáček na zdobení, velký plech, pečící papír, váleček
Postup
Vše na těsto smíchejte v míse a ručně nebo v robotu vypracujte těsto. Nejlepší je použít změklý tuk, usnadní vám to práci. Pokud změklý není, můžete ho nastrouhat na struhadle nahrubo.
Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice. Můžete ho nechat odležet i přes noc.
Poté těsto vyklopte na vál. Rozdělte ho na 35 stejných dílků a vyválejte z nich kuličky.
Kuličky vyválejte nebo rozmačkejte na sílu 0,5cm – na kolečka. Vál posypte tenkou vrstvou hladké mouky, ať se těsto nepřilepí. Na horní část těsta by se ale mouka moc dostat neměla, jinak nebudou perníčky tak lesklé.
Doprostřed každého perníčku udělejte důlek.
Do něj dejte do něj 1 lžičku džemu.
Já jsem použila konec mého válečku, je to ideální velikost:-D.
Perníčky přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pokud nebudete perníčky zdobit bílkovou polevou, potřete okraje rozšlehaným vajíčkem (džem ne).
Pečte v předehřáté troubě, ve středu trouby na 150 stupňů. Perníčky jsem pekla 12-15 minut, ale samozřejmě se doba pečení může u jiné trouby lišit. Čas pečení je velice důležitý, když je upečete moc, nebudou tak měkké, jak by měly být. V případě mé horkovzdušné trouby první plech trvá 15 minut. Když dělám více plechů, je to asi 13 minut.
Po upečení nechte perníčky ještě pár minut vychladnout a pak je teprve sundejte z plechu. Perníčky jsou totiž po upečení křehké, zpevní se právě až po vychladnutí. Mezitím dejte péct druhý plech.
TIP
Nejlepší je vyzkoušet dobu pečení na pár kusech (stačí jeden nebo dva). Dejte je péct na 15 minut, vytáhněte, nechte 5-10 minut vychladnout a ochutnejte. Podle toho upravte dobu pečení připraveného plechu perníčků. Dobu pečení si zapište a příště už jen nastavíte minutku😊. U dalších plechů ale vždy počítejte s o něco kratší dobou. První plech trvá vždycky o pár minut déle než ty další, kdy je trouba pořádně rozehřátá.
Zdobení
Perníčky můžete a nemusíte zdobit. Já jsem si řekla, že když jsou ty Vánoce, tak perníčky nazdobím.
Koláčky jsem ozdobila bílkovou polevou. Neměla jsem přesnou váhu, dělala jsem to od oka. Použila jsem jeden bílek a dvakrát prosátý moučkový cukr. Také jsem přidala lžičku citrónu. Cukr jsem přidávala do požadované hustoty. Poleva nesmí být moc hustá, jinak se s ní špatně zdobí, chce si to vychytat. Kdyby se vám s polevou špatně zdobilo, můžete jí při nejhorším ze sáčku vrátit do misky a opravit. Možná si to nejdříve zkuste třeba lžičkou a případně doupravte.
Třetinu polevy jsem nechala bílou a třetinu jsem obarvila červeným barvivem. Normálně barviva nepoužívám, ale při úklidu linky jsem jedno našla a řekla jsem si, že když jsou ty Vánoce, dodám sušenkám šmrnc😊. Po Vánocích si chci objednat přírodní – modrou spirulinu a další, abych mohla rozveselit kuchyni barvičkami.
Polevu přendejte do cukrářského sáčku. Roh ustřihněte jen trošku, ať děláte pěkně tenké čárky. Nejdřív jsem si udělala bílou polevou kruh kolem džemu a pak listy květiny. Polevu jsem nechala pár minut zaschnout a pak jsem listy vyplnila červenou polevou. Červenou polevu jsem udělala o něco tekutější, ta je na vyplňování tvarů lepší.
Perníčky nechte po nazdobení alespoň hodinku zaschnout. Před tím, než je uložíte do dózy, musí být poleva zcela suchá.
Polevu jsem spotřebovala beze zbytku, takže to vyšlo akorát.
Doma nebylo světlo, tak jsem šla fotit na balkon. Podívejte se, jak Mavis smutně koukala, že jsem jí odešla:
Raději jí na balkon nepouštím, tedy alespoň zatím. Párkrát tam byla a vždycky chodila po zábradlí, což byl můj infarkt.
Skladování a trvanlivost: Protože u nás perníčky nikdy nevydrží déle než pár dní, neřeknu vám, jak dlouho přesně vydrží. Pár perníčků jsem nechala na lince vyndané celé čtyři dny, a přestože nebyly v žádném obalu, byly krásně měkké. Jsou to perníčky, takže by podle mě měly určitě nějakou dobu vydržet.
Poznámky k receptu
- Těsto moc nelepí, takže pokud to není nutné, mouku používejte co nejméně.
- Výhoda je, že jsou perníčky hned měkké a nemusíte čekat, až změknou.
Obměna
Perníčky se dají namísto bílkové polevy polít hořkou čokoládu. Celé je namočte do rozpuštěné čokolády (minimálně 60% kakaa, ta se k chilli hodí nejvíce) a dejte ztuhnout do lednice. Pro extra chilli nášup přidejte ještě trošku mletého chilli na každý perníček (například mleté červené chilli, kajenský pepř…)