Pekanové mléko není moc známe, přitom je ale velice zdravé a taky moc chutné. Já jsem si ho oblíbila, protože mi chutí připomíná kokos. Kromě toho chutná dobře v kávě, dá se použít na pečení i do studené kuchyni a nedávno jsem ho použila i při přípravě jahodového Tiramisu.
Pro koho je mléko vhodné?
Mléko má nízký obsah sacharidů a proto je vhodné i pro Low carb a Keto stravu, dále pro vegany, celiaky a každého, koho už nebaví pít jen kravské mléko stále dokola😊.
Budete potřebovat:
- 500ml vody
- 50g pekanů
- 1 lžíce javorového sirupu
+ voda na namočení
Pekany
Používám pekany od firmy Goodie jako plno dalších surovin. Balení je 100 gramů, takže mi to vyjde na 2x. Celkem z jedno balení udělám 1 litr mléka.
Obměna:
Až vás mléko přestane bavit, vyzkoušejte pekany opéct – na pánvi nebo v troubě a poté rozmixujte.
Postup
Ořechy zalijte vodou a nechte 8 hodin namáčet. Ideální je to na noc, abyste ráno mohli mléko dodělat a použít ho ke snídani (tak to dělám já).
Vodu z namáčení vylijte a ořechy dejte do mixéru. Přidejte 500ml vody a také 1 lžíci javorového sirupu nebo něco na oslazení.
Mixujte 2-3 minuty (záleží na síle mixéru), poté přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko a vymačkejte z ořechů co nejvíce tekutiny. Tyto ořechy použiju do nějakého pečeného dezertu anebo do kaše.
Pro nádech vanilky
Přidejte ¼ lžičky vanilkového extraktu nebo více podle chuti
Nemáte váhu?
Když nemám baterku ve váze, používám namísto toho odměrky. Koupila jsem si jak odměrky hrnkové, tak odměrky lžičkové. 50 gramů pekanů je ½ hrnku, takže když nemám po ruce váhu, odměřím to takto.
K čemu mléko použít?
Na pečení
Do koktejlů, smooothie či smoothie bowl
Do kávy
Trvanlivost: Mléko vám v lednici vydrží až 3 dny. Po pár hodinách se oddělí, proto je třeba ho před použitím protřepat.